≫ 

Bajden nakon sastanka sa ruskim kolegom: Putin ne želi Hladni rat

Dvojica lidera sastala su se danas u vili na Ženevskom jezeru

  • 9

Američki predsednik Džo Bajden sastao se danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vili La Granž u Ženevi, što je njihov prvi susret oči u oči otkako je Amerikanac inaugurisan za predsednika. Nakon samita oba predsednika imaće zasebna obraćanja medijima. 

Bajden je na početku konferencije rekao ovo je bio dug dan za sve, ali i da je zadovoljan jer je sastanak imao pozitivan ton.

- Upravo sam završio poslednji sastanak na ovom putovanju. Puno se prašine podiglo oko ovog sastanka. Ne postoji bolji način za dijalog osim licem u lice- rekao je Bajden.

On je dodao da Putin i on dele zajedničku odgovornost oko uspostavljanja stabilnih odnosa dve jake zemlje.

- Moja politika nije usmerena protiv Rusije. Moja odgovornost kao predsednika je da omogućim biolji život svojim građanima. Nijedan predsednik to ne može da uradi ukoliko se ne zalaže za demokratske vrednosti koje podrazumevaju slobodu za sve ljude na svetu. To je deo DNK naše zemlje, to smo mi - rekao je on.

Rekao mu je da mu je kao predsedniku takve zemlje obaveza da se bori za ljudska prava i pomaže ugorženima poput Alekseja Navaljnog.

- Zalažemo se za slobodu govora i nećemo tolerisati povredu ovog prava. Takođe ćemo se odlučno boriti protiv svakog ko pokuša da se umeša u naše izbore - rekao je Bajden okupljenim medijima.

Vladimir Putin, Džo Bajden, Ženeva KZŠ Konferencija Foto: Tanjug/AP

On je takođe dodao da je Putinu rekao da postoji mnogo razloga zbog kojih dve zemlje mogu da sarađuju, ne samo zbog dobrobiti Amerikanaca i Rusa, već i zbog veće sigurnosti celog sveta.

Dva predsednika su se dotakla i sajber bezbednosti.

- Dao sam im spisak sa 16 kritičnih infrastruktura koje su direktna pretnja SAD- izjavio je predsednik.

Bajden je zatim dodao da mu je Putin tokom sastanka rekao da ne želi novi Hladni rat.

- Odgovorio sam mu da nije u interesu ni jedne ni druge zemlje da imamo odnose kakve smo imali tokom Hladnog rata, nikome ne odgovara da se vrati u taj period- rekao je Bajden.

Dvojica lidera su takođe radila na pitanju odnosa sa Iranom i razgovarali su o povlačenju američkih trupa iz Avganistana.

Kada je reč o Ukrajini, Bajden je izjavio da je njegova administracija nepokolebljiva po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

Na pitanje zašto je sastanak trajao samo tri umesto pet sati Bajden umesto odgovora upitao novinare kada dogodilo da dva šefa država vode direktan razgovor duži od dva sata.

Bajden na šaljiv način je izbegao odgovor na pitanje novinara da li i dalje misli da njegov ruski kolega Vladimir Putin nema dušu, što je tvrdio 2011. godune nakon prvog susreta, dok je bio potpredsednik SAD.

Umesto odgovora, Bajden je stavio svoje avijatičarske naočare i počeo da se povlači sa bine zahvalivši novinarima na pažnji.

Vladimir Putin, Džo Bajden, Ženeva KZŠ Konferencija Foto: Tanjug/AP

- Nije bilo potrebe da prošireni sastanak dugo traje, jer smo nas dvojica na prvom razgovoru prošli kroz veliki broj tema- rekao je Bajden.

Upitan da li može da veruje Putinu, Bajden je rekao da ovde nije reč o poverenju, već ličnom interesu.

- Nikad ne kažem "verujem ti" i problema nema. Videćemo uskoro - rekao je Bajden.

Upitan da li je sa Putinom razgovarao odnosu Kine i Svetske zdravstvene organizacije, jer dugo poznaje kineskog predsednika Si Đi Pinga, po pitanju istrage korona virusa Bajden je rekao da se on sa Sijem zna veoma dobro, ali da nisu prijatelji i da je u pitanju samo posao.

Rojters navodi da je Bajden nešto posle 17 časova napustio vilu La Granž, u kojoj je samit održan, i da je tom prilikom pokazao podignut palac, a zatim ušao u automobil.

Podsetimo, sastanak je održan u vili iz 18. veka koja gleda na Ženevsko jezero. Bajden je u Ženevu stigao u utorak uveče, u okviru svoje osmodnevne turneje po Evropi. Njihovi pregovori sastojali se iz tri dela: razgovora uskog formata i dve runde proširene diskusije uz pauzu za kafu.

Dvojica predsednika su nakon rukovanja ispred vile ušli u biblioteku gde su razgovarali. Putin je sve vreme bio hladan, dok se Bajden smeškao. Iako je bilo predviđeno da prvi deo razgovora "uskog formata" između Putina i Bajdena traje jedan sat i 15 minuta, on je trajao puno duže - dva sata, saopštio je Kremlj.

Nakon kratke pauze, sastanak dvojice predsednika nastavljen je u širem formatu.

Osim Bajdena i Putina, sastanku su prisustvovali i američki državni sekretar Entoni Blinken, zamenica državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland, ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan, direktor Saveta nacionalne bezbednosti za pitanja Rusije Erik Grin i pomoćnik predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Ruska agencija RIA Novosti prenosi da su razgvori u proširenom formatu održani u jednoj sesiji, a ne u dve, kako je bilo planirano.

Video: Putin naizgled bahat, a Bajden na oko uplašen: Analiza govora tela kaže nešto sasvim drugo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    16. jun 2021 | 20:00

    O kakvoj slobodi govori, da li o slobodi Srba na Kosovu koji žive u getu i trpe stalne napade Albanaca i otimanje,uništavanje imovine i uništavanje crkava...

  • Aleksandar

    16. jun 2021 | 21:05

    Lažovi zapadni. Jedno kažu drugo misle. Živeo Putin, živela Rusija! Ako Bog da da uskoro oslobodimo okupirano Kosovo i Metohiju.

  • BOG

    16. jun 2021 | 21:56

    KOSOVO JE 🇷🇺🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA