Licem u lice, uzdizanje "špijuna" i niko kao Tramp: 5 ključnih stvari sa samita Bajden-Putin

Niko nije očekivao da će Bajden magično da promeni Putinovu retoriku, a pogotovo ponašanje, dok je Rus uvideo da je sastanak drugačiji od onog sa Trampom

  • 1
Vladimir Putin, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Do samita u Ženevi između predsednika SAD i Rusije, Džoa Bajdena i Vladimira Putina, došlo je nakon nekoliko meseci diplomatskog prepucavanja oko detalja, dana priprema, brojnih istraživanja i složene izgradnje dva odvojena objekta na jezeru iz kojih su se lideri nakon sastanka obratili.

Nakon završetka samita, vila iz 18. veka je zaključana, lideri su odleteli svojim kućama na suprotne strane sveta, a činilo se da su odnosi između dve zemlje isti kao i pre.

Postignuta su skromna dostignuća, poput odluke o vraćanju ambasadora svake zemlje na njihova mesta i uspostavljanju radnih grupa za sajbernapade, što je možda i najveća nova tačka sporenja između Vašingtona i Moskve.

Ali i prema Bajdenovim i Putinovim rečima, samit nije bio predviđen za velika otkrića. Umesto toga, svako je rekao da se radi o sagledavanju stanja, poštenju i napretku.

Ovo je 5 ključnih stvari sa sastanka dvojice lidera u Ženevi:

Licem u lice

 

Bajdenova odluka da sazove samit u sredu svodila se na njegovo suštinsko viđenje spoljnih poslova: sve je u čoveku.

- Znam da spoljnu politiku činimo velikom veštinom, koja je nekako poput tajnog koda. Sva spoljna politika je logično produženje ličnih odnosa. To je način na koji ljudska priroda funkcioniše - rekao je Bajden na završnoj konferenciji.

Ako se vodimo ovim parametrima, izgleda da je samit postigao svoje ciljeve.

- Ton celog sastanka je bio pozitivan, dobar. Suština je da sam rekao predsedniku Putinu da moramo da imamo neka osnovna pravila puta kojih se svi možemo pridržavati - dodao je Bajden.

I Putin je dao sličan opis.

- On je uravnotežen i profesionalan čovek, jasno je da je vrlo iskusan. Činilo mi se da smo govorili istim jezikom - rekao je Putin.

Putin je opet negirao rusku ulogu u sajbernapadima i nastavio da kritikuje Navaljnog.

- To sigurno ne znači da smo se pogledali u oči i pronašli dušu ili se zakleli na večno prijateljstvo - rekao je.

Niko poput Trampa

 

Jedan od ciljeva Bajdenovog tima tokom planiranja samita sa Putinom bio je da izbegnu spektakl koji se odigrao u Helsinkiju 2018, kada se tadašnji predsednik SAD Donald Tramp sastao sa Putinom sam na dva sata, a onda je rekao da je dobio rusku reč da se nisu mešali u izbore.

Zbog toga su odlučili da nemaju zajedničku konferenciju, kako bi izbegli sličan scenario.

Samit u sredu u Ženevi bio je drugačiji, a to je primetio i Putin.

- Njegov prethodnik je imao drugačiji pogled. Ovaj je odlučio da se ponaša drugačije. Njegov odgovor je drugačiji od Trampovog - rekao je Putin.

U međuvremenu, Bajden je bio otvoren u oblastima u kojima se suočio sa Putinom - uključujući mešanje u izbore i ljudska prava, koja je Tramp često umanjivao ili potpuno ignorisao na sastancima sa ruskim liderom.

Uprkos svim razlikama, postojala je jedna sličnost. Dok je odlazio sa konferencije na aerodrom, Bajden je spomenuo kako su novinari pratili njegov put.

- Da biste bili dobar novinar, morate biti negativni. Nikada ne postavljate pozitivno pitanje - rekao je Putin.

Uzdizanje Putina

 

Oni koji su bili skeptični povodom susreta Bajdena i Putina pitali su se da li bi sastanak na početku Bajdenovog mandata mogao da "podigne status" bivšeg KGB špijuna na svetskoj sceni.

Bajdenovi pomoćnici bili su svesni tog rizika; jedan od razloga zbog kojih su se odlučili protiv zajedničke konferencije za novinare bio je taj što bi potencijalno mogao da uzdigne Putina ako se vidi da stoji uz američkog predsednika.

Vladimir Putin, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Međutim, kada je Bajden seo sa Putinom u vili, opisao je Rusiju i SAD kao "dve velike sile", značajan izbor reči nakon što su prethodni američki zvaničnici pokušali da umanje uticaj Rusije, prenosi CNN.

Čak je Bajdenov stari šef, bivši predsednik Barak Obama, opisao Rusiju samo kao "regionalnu silu", nakon što je država napala Krim.

Putina vrti istu ploču

 

Kada se Putin pojavio posle višečasovnog samita, rekao je da je susret bio "konstruktivan".

- Mislim da su obe strane pokazale odlučnost da pokušaju da se razumeju i da spoje naše stavove - rekao je.

Međutim, kada je pitan o ljudskim pravima, Ukrajini i sajbernapadima, nastavio je sa istom retorikom poricanja, kao i uvek.

Vladimir Putin, Džo Bajden, Ženeva KZŠ Konferencija

Foto: Tanjug/AP

Ovo nije bilo iznenađenje za američke zvaničnike, koji nisu ušli u razgovore verujući da će Bajden moći magično da promeni Putinovu retoriku, a još manje njegovo ponašanje.

Sajber rat

 

Ulazeći u razgovore s Putinom, Bajden je jasno stavio do znanja da će sajber-napadi činiti glavni deo njegovih razgovora.

Bajden veruje da zemlje poput Rusije treba da budu odgovorne i suzbiju sajber-kriminal iz njihovih zemalja.

Jedan od glavnih ishoda razgovora u sredu bio je dogovor da stručnjaci počnu da rade "na konkretnom razumevanju onoga što je zabranjeno i praćenje konkretnih slučajeva".

Američki predsednik je svestan da ovo neće ići baš lako: "Dogovor je jedno, ali treba stvari da se pokažu u praksi".

Bajden je rekao Putinu da SAD imaju "značajne sajber sposobnosti" i da će odgovoriti na buduće napade.

- Zna on to. Ne zna tačno šta je to, ali zna da je značajno. Ako prekrše osnovne norme, mi ćemo odgovoriti - rekao je Bajden.

Video: Ko je imao veću pratnju Putin ili Bajden: Američki predsednik hteo da demonstrira silu ili se plaši?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki V.

    17. jun 2021 | 11:08

    Siguran sam da mu je brat prigovorio zbog bombardovanja 1999.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA