≫ 

Odavde se seje smrt po Izraelu: Džihadisti pokazali deo mreže tajnih tunela ispod Svete zemlje

Ovi tuneli služe da se prođe ispod izraelskih kontrolnih punktova i otvori paljba na civile. Teroristi su svesni da će doći do odmazde i nadaju se da će u tim akcijama Izraela stradati što više maloletnih boraca

  • 0

Borci iz elitne jedinice brigade Al-Kuds (Saraia Al-Kuds), naoružanog krila Islamskog džihada, otvorili su na kratko svoje tunele 60 metara ispod površine zemlje u pojasu Gaze.

Sistem tunela, koji prolazi desecima kilometara unutar palestinske teritorije na Sredozemlju, smatra se strateškim alatom za palestinske frakcije koje se bore protiv Izraela. Odavde se izvode svi napadi koji su tokom proleća 2021. doveli do velikog oružanog sukoba. Tih dana na gradove u Izraelu ispaljene su hiljade raketa i minobacačkih granata. Teroristi su gađali isključivo civile.

Video: Čudo izraelske odbrane: Gvozdena kupola obara rakete, dronove a hvata i granate

Ono što se na snimcima može videti jeste da su tuneli duboko ukopani, veoma solidno ozidani i da imaju svu infrastrukturu kako bi se obezbedila cirkulacija vazduha. Takođe, verovatno u propagandne svrhe, vod džihadista koji je snimljen nosi veoma skupu vojnu opremu.

Njihova taktika je da isprovociraju IOS da napadne pojas Gaze i da tom prilikom strada što više nedužnih Palestinaca. Takođe brigada Al-Kuds namerno regrutuje maloletnike i decu. Oni ih indoktriniraju, obučavaju i šalju na Izraelsku vojsku u nadi da će deca stradati. Ovako dobijaju dodatnu podršku muslimana ali i veliki pritisak svetske javnosti na Izrael.

Video: Ekstremno uznemirujući video: Izraelci buldožerom odnose telo ubijenog palestinskog dečaka

Prema izveštaju koji je objavljuje RT, lideri elitne jedinice izjavili su da je jedinica spremna za svaki sukob sa Izraelom i da ti tuneli imaju ofanzivnu funkciju. Tuneli su u početku bili kopani kako bi se stanovništvo snabdelo tokom sukoba. Kasnije je kroz ove tunele pokrenut šverc. Kada je Izrael počeo da ograđuje palestinske teritorije i svoja naselja podignuta u njima, tuneli su postali način da se prođe ispod ograde i da se borba prenese u Izrael.

Jevrejska država koristi svu moguću tehnologiju kako bi otkrila mreže tunela koji se prostiru ispod granica sa Libanom, Sirijom, Jordanom, Zapadnom obalom, pojasom Gaze i Egiptom.

Video: Izrael otkrio tunel ispod ograde. Nalili cement pa poplavili kuću u Libanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA