SAD proglasile novi federalni praznik Džuntint: Njim se obeležava kraj ropstva

Velika većina američkih država već priznaje 19. jun kao praznik ili zvanično obeležava ili proslavlja taj dan

  • 5
Američka zastava, AMERIKA, USA Foto: Pixabay

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je danas zakon kojim se "Džuntint" (Juneteenth) ili 19. jun proglašava 11. federalnim praznikom kojim se obeležava kraj ropstva.

Prethodno je u sredu ovaj predlog usvojen u Predstavničkom domu američkog Kongresa sa 415 glasova "za" i 14 "protiv", prenosi Glas Amerike (VOA).

- Džuntint označava i dugu tešku noć ropstva i najavu vedrijeg jutra - rekao je Bajden u Beloj kući uoči potpisivanja zakona i dodao da je taj dan podsetnik na "užasne posledice ropstva u zemlji" u prošlosti i sadašnjosti.

- Velike nacije ne ignorišu najbolnije trenutke. Ne ignorišu te trenutke u prošlosti. Prihvataju ih. Velike nacije ne ignorišu stvari, već se suočavamo sa greškama koje smo počinili. Podsećanjem na te trenutke, počinjemo da zaceljujemo rane i da jačamo - rekao je predsednik na ceremoniji potpisivanja u Beloj kući.

"Džuntint" obeležava dan kada je poslednjim robovima u Americi, 1865. godine u Galvestonu, u Teksasu, rečeno da su slobodni, dve godine nakon što je potpisana Proklamacija o emancipaciji tokom građanskog rata, čime je okončano 246 godina ropstva u Sjedinjenim Državama, podseća VOA.

To je prvi novi federalni praznik od kako je 1983. godine proglašen Dan Martina Lutera Kinga mlađeg.

Martin Luter King Foto: Wikimedai/Nobel Foundation

- Federalnih praznika sa razlogom ima malo i njima se prepoznaju najvažnije prekretnice. Mislim da nema važnije od kraja ropstva u Sjedinjenim Državama-  poručila je demokratska članica Predstavničkog doma Kerolin Maloni.

Zakonski predlog o novom prazniku prethodno je jednoglasno usvojen u Senatu, a glasalo se u trenutku kada članovi Kongresa pokušavaju da prevaziđu podele u pogledu policijske reforme, predložene posle ubistva Afromamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja.

Republikanci u brojnim saveznim državama takođe usvajaju zakone za koje stručnjaci kažu da ograničavaju biračko pravo.

Republikanci tvrde da je cilj da se spreče izborne nepravilnosti, dok demokrate ističu da se usvojenim merama podrivaju biračka prava manjina.

Velika većina američkih država već priznaje 19. jun kao praznik ili zvanično obeležava ili proslavlja taj dan.

"Džuntint" je plaćeni praznik za zaposlene u državnim upravama u Teksasu, Njujorku, Virdžiniji i Vašingtonu.

Prema zakonu, uvojenom godinu nakon što su zemlju potresali protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, novi praznik će biti poznat kao Nacionalni dan nezavisnosti Džuntint.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    18. jun 2021 | 09:30

    Bilo bi lepo i pravedno da uvedu nacionalni Praznik pravih starosedeoca Indijanaca to je njhova zemlja.Oni su izolovani po rezervatima zive u teškim nehumanim uslovima ! Beli covek je izvršio naj duzi genocid u istoriji covecanstva nad njima! I will be always support The Native Americans❤️ they never have harmed someone, lives in harmony with our nature and respect Mother Earth 🌎✨

  • Salko poturceni srbin

    18. jun 2021 | 07:47

    Kad cete fasisti da proglasite dan zalosti za bombardovanje Srbije I ubijanje neduznog naroda

  • Вук

    18. jun 2021 | 14:03

    Од када је то у Америци укинуто ропство?!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA