≫ 

NATO: Žalimo zbog odluke Rusije da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu

Sporazum o otvorenom nebu je na snazi od 2002. godine i ima 34 članice

  • 3
NATO samit 2021

Foto: Tanjug/AP

Nakon odluke Rusije i današnjeg saopštenja da će istupiti iz Sporazuma o otvorenom nebu, oglasio se NATO, u čijem saopštenju se navodi da Alijansa "duboko žali zbog odluke Rusije da se povuče iz sporazuma".

- Žao nam je da čujemo da se Rusija povlači iz sporazuma, koji je pravno obavezujući instrument jer doprinosi transparentnosti, bezbednosti i stabilnosti, kao i zajedničkom poverenju u evro-atlantskoj oblasti. Rusija je dugi niz godina odbijala da ispuni svoje obaveze iz Sporazuma o otvorenom nebu, između ostalog, uvodeći zabrane nadletanja Kalinjingradske oblasti, kao i oblasti u blizini ruske granice sa Gruzijom - poručili su iz sedišta NATO u Briselu.

Severnoatlanski savez kaže da su "mnogo puta zvali Rusiju da se pridržava sporazuma, preduzimajući određene korake kako bi se rešila pitanja pridržavanja sporazuma."

Umesto toga, dodaje se, "Rusija nije uspela da učestvuje u sporazumu konstruktivno, nije preuzela korake ka vraćanju potpunom pridržavanju sporazuma."

- Delimo zabrinutost Amerike i razloge na koje se pozvala prilikom odluke. Ostajemo posvećeni konvencionalnoj kontroli naoružanja kao ključnom elementu evroatlantske bezbednosti. Nastavićemo da težimo konstruktivnom odnosu sa Rusijom, kada ruske akcije to dozvole. Apelujemo na Rusiju da preostalih šest meseci razmisli o donetoj odluci i da se vrati potpunom pridržavanju Sporazuma o otvorenom nebu - zaključuje NATO.

Sporazum o otvorenom nebu je na snazi od 2002. godine i ima 34 članice, a omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    18. jun 2021 | 18:20

    I mi zalimo vas sto mislite da ste najaci.

  • Рајко

    18. jun 2021 | 19:41

    Прва је иступила САД (што је новинар прећутао?) па је бесмислено да Русија настави са својим отвореним небом јер ће НАТО земље прослеђивати информације великом брату. Тј. САД сматра "моје је само моје а твоје је свачије".

  • Ljubiša

    18. jun 2021 | 21:00

    Neke članice NATO će tek da zažale... Ameri neće ni po koju cenu u rat sa Rusima, tako da će se neko baš počešati kao '45.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA