Ispovest dečaka čije su prijateljice pobegle u ISIS: "Opraštam im što su pokušale da me regrutuju"

Drugarice koje su važile za uzorne učenice, postale su opsednute svojom grupom, a nekoliko puta su u nju pokušale da regrutuju i svoje drugare

  • 0
Shamima Begum

Foto: Profimedia/Anthony Loyd - The Times / News Licensing

Bivši drug Šamime i Amire koje su otišle u ISIS, prvi put je nakon njihovog odlaska progovorio o svojim sećanjima na njih dve i na trenutke koje su provodili zajedno. On se između ostalog dotakao i njihovog pokušaja da njega i još neke drugare regrutuju u ovu militantnu grupu.

Njihov drug Džon seća se da je prvi primetio čudne znakove na njihovoj odeći koje su izgledale kao crna traka sa belik arapskim slovima.

- Kada sam ih upitao šta tu piše, rekle su da je to islamska grupa i da svi koji su deo te grupe idu u raj. Da njihova grupa pokušava da od sveta napravi bolje mesto rekao je on.

Džon je dodao da je provodeći vreme sa drugaricama primetio da se njihovo ponašanje naglo menjalo.

Drugarice koje su važile za uzorne učenice, postale su opsednute svojom grupom, a nekoliko puta su u nju pokušale da regrutuju i svoje drugare.

- Stalno su razgovarale o religiji i počele su da vrše pritisak na ljude da im se priključe. Često su nam ponavljale da ako se priključimo nećemo ići u pakao - ispričao je Džon.

Šamima i Amira su dok su razgovarale o religiji delovale toliko zrelo da su imali utisak da sa njima razgovara odrasla osoba. Osim u školi on je sa njima o ovoj temi razgovarao preko Blekberi mesindžera, ali nikada preko društvenih mreža poput Fejsbuka, zbog straha od prisluškivanja.

- Amira mi je stalno govorila da želi da upozna imama- islamskog učitelja koji bi joj objasnio sve o ISIS-u. Sa 14 ili 15 godina nemate tu zrelost da znate šta je ispravno, a šta ne, moje iskustvo je da je bilo zastrašujuće - ispričao je Džon.

Čak i Džonu koji ne potiče iz islamske sredine, njihova priča vremenom je postala privlačna.

Shamima Begum

Šamima

San o boljem svetu

 

Zajednička poruka koju su Šamima i Amira delile sa svojim drugarima nije bila okrenuta ka nasilju i mržnji, već ka želji da se svet učini boljim mestom za život.

- Rekli su mi da u Siriji postoji grupa koja se širi i želi da učini pravu stvar. Nema potrebe da se brine o novcu i hrani, sve je obezbeđeno. Ako samo učite o religiji i podržavate njihove vrednosti, vaš život je sređen - rekao je Džon kome je ova priča delovala kao idealno mesto za život, piše Mirror.

On je zatim rekao da mu je bilo jako zanimljivo da vidi zašto su njegove drugarice želele da odu tamo i da na osnovu svog iskustva razume ljude koji žele da odu tamo.

Kao tinejdžer, Džon nije pratio vesti i nije bio upućen da je na prostoru Sirije u to vreme besnio rat. Tek kasnije je shvatio da je grupa o kojoj su mu pričale drugarice zapravo Islamska država i da je traka sa arapskim slovima, njihova zastava.

Isis, islamska drzava

Islamska drzava / Foto: Profimedia

Da li su Šamima i Amira bile svesne brutalne prakse koju izvodi ISIS pre nego što su otišle još uvek se raspravlja.

Pravu istinu o ISIS-u otkrio je tek kada su njegove drugarice pobegle i otišle u Siriju. Njihov odlazak i medijska galama koja se digla oko ovog slučaja duboko je uzdrmala sve koji su pohađali tu školu.

Uplašeni da bi se slična situacija mogla dogoditi i drugim učenicima, vlasti su primorale učenike da se svakoga dana prijavljuju u školu. Ukoliko ih nema, roditelji moraju odmah da budu obavešteni o tome.

Učenicima je bilo zabranjeno da govore o svojim "nestalim" drugarima, a ukoliko bi čak i njihovo ime spomenuli, bili bi kažnjeni. Škola je ovako reagovala jer ih već prati loša reputacija budući da su zloglasna braća krej pohađala ovu školu.

Kray brothers

Braća Krej

"Zagrlio bih Šamimu"

 

Nakon njihovog nestanka Šamima i Amima postale su nacionalna figura mržnje. Samo pominjanje Šamiminog imena izazivalo je oštre reakcije, a njena slika postala je prepoznatljiva širom sveta.

Međutim, iako je ceo svet osuđuje, Džon u njoj vidi istu onu devojčicu sa kojom se družio.

Shamima Begum

Odlazak Šamime u ISIS

- Ako bih je ponovo video prvo bih je zagrlio. Siguran sam da je lišena prave ljubavi. Osećala se bespomoćno, siguran sam da je i sada tako, znam da nema podršku - rekao je Džon.

On kažen da bi iako je u prošlosti imala oštre izjave, treba biti dopušteno da se vrati u Britaniju.

- Svako zaslužuje drugu šansu. Ja joj opraštam što je pokušala da nas uvuče u to - kaže on.

Video: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA