≫ 

Izrael odobrio pokretanje istrage o aprilskom stampedu: Tokom jevrejskog hodočašća stradalo 45 osoba

Nedelju dana nakon što je položio zakletvu, premijer Naftali Benet rekao je u televizijskom obraćanju da vlada može da učini sve da spreči buduće bespotrebne gubitke

  • 0
Izrael, verski turizam, poginuli u stampedu, stampedo

Foto: Tanjug/AP

Nova izraelska vlada odobrila je danas pokretanje službene istrage o stampedu u kome je, u aprilu, na brdu Meron, na mestu jevrejskog hodočašća, nastradalo 45 ljudi.

Iako je to bila najgora civilna katastrofa u zemlji, potpuna istraga o pognulima i povređenima izostala je tokom mandata prethodne vlade usred sukoba izmedu ultraortodoksnih jevreja i opozicionih političara, preneo je Rojters.

Osnivajući državnu istražnu komisiju, nedelju dana nakon što je položio zakletvu, premijer Naftali Benet rekao je u televizijskom obraćanju da, iako ne može da vrati one koji su preminuli, vlada može da učini sve da spreči buduće bespotrebne gubitke, prenosi Tanjug.

U saopštenju vlade se navodi da će nalazi istrage pomoći u zaštiti drugih masovnih događaja u Izraelu, zemlji u kojoj se nalaze sveta mesta judaizma, hrišćanstva i islama.

Desetine hiljada ultraortodoksnih Jevreja okupile su se 30. aprila na brdu Meron, u Galileji, gde se nalazi grob rabina Šim bar Johajona, iz 2. veka nove ere, na godišnji festival Lag B''Omer, koji uključuje celonoćne molitve, izvođenje mističnih pesama i igre.

Tokom ovogodišnjeg okupljanja, deo mase uleteo je u jedan uski tunel i tom prilikom je 45 osoba izgaženo ili ugušeno.

Neki Izraelci su i ranije dovodili u pitanje spremnost prethodne vlade premijera Benjamina Netanijahua i policije da ograniče broj prisutnih, zbog pritiska uticajnih ultraortodosknih lidera.

Iako je premijer Benet religiozan, u širokoj koaliciji koja čini vladajuću većinu nema ultraortodoksnih stranaka.

Ministar odbrane Beni Ganc, koji je insistirao na istrazi, rekao je da će njeni nalazi imati veliku težinu i da se ne mogu zanemariti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA