Marin Le Pen prvi put vodi u jednom od francuskih regiona

Drugi krug regionalnih izbora biće održan 27. juna

  • 1
Marin Le Pen Printskrin:Youtube/ The New York Times

Desničarska francuska partija Nacionalni zbor Marin le Pen vodi u prvom krugu regionalnih izbora u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala oko Marseja, pokazuju izlazne ankete posle izbora na koje je izašao rekordno mali broj Francuza.

Tjeri Marijani iz Nacionalnog zbora osvojio je 33 odsto glasova, pokazala je izlazna anketa, tri odsto više od Renoa Muselijea iz stranke Republikanci, koja je sklopila savez sa partijom francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu, preneo je Rojters.

Prema podacima dve izlazne ankete, partija desnog centra Republikanaci nalazi se na prvom mestu u prvom krugu regionalnih izbora u severnom regionu Ot-de-Frans, gde vodi ispred krajnje desničarskog Nacionalnog zbora.

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu nije uspela da pređe prag od 10 procenata da bi se kvalifikovala za drugi izborni krug.

Prema podacima anketne agencije Elabo, izlaznost širom zemlje je na rekordno niskom nivou, sa stopom uzdržanih od 68,5 procenata, jer su se glasači radije odlučili da uživaju u sunčanom danu posle višemesečnih ograničenja zbog kovid-19, navodi Rojters, a prenosi Tanjug.

Drugi krug regionalnih izbora biće održan 27. juna.

Regionalni izbori su test popularnosti liderke desnice Marin Le Pen i njenog umerenijeg imidža, manje od godinu dana pre narednih predsedničkih izbora.

Le Penova je, kako se navodile ankete, rame uz rame s Makronom, preneo je evropski "Politiko".

Socijalisti i konzervativni republikanci (LR), koji su dominirali francuskom politikom do poraza 2017. godine i dalje se dobro drže na regionalnom nivou.

Svako od njih trenutno drži vlast u pet regiona, od ukupno 18.

Nacionalni zbor je u poziciji da osvoji vlast u najmanje jednom regionu, što bi bilo prvi put u istoriji Francuske.

Mnogi u Francuskoj vide regionalno glasanje kao korak ka Jelisejskoj palati za Marin le Pen, koja je 2017. godine izgubila na izborima upravo od Makrona, naveo je "Juronjuz".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA