≫ 

Lideri EU usvojili paket sankcija protiv Belorusije: Odluku podržala i Vlada Republike Srbije

EU pozdravila je odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za beloruske aviokompanije.

  • 46
Zastave Belorusije i Evropske unije Foto: Pixabay

 

Ministri spoljnih poslova EU dogovorili su se danas da uvedu ekonomske sankcije Belorusiji, saopštio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas nakon sastanka u Luksemburgu. Ove odluke EU podržala je i Vlada Republike Srbije. 

- Veoma sam zadovoljan onim što je EU danas postigla po pitanju Belorusije - rekao je Mas obraćajući se novinarima i dodao da su sankcije osmišljene kako bi teško pogodile sektore beloruske ekonomije, prenosi Rojters.

Prethodno je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je da će ministri spoljnih poslova EU odobriti danas novi paket sankcija protiv niza zvaničnika u Belorusiji i da pripremaju niz mera s namerom da nanesu štetu ekonomiji te zemlje.

Srbija podržala EU mere protiv Belorusije

EU pozdravila je odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za beloruske aviokompanije.

Odluka o ovim restriktivnim merama EU doneta je 4. juna kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika.

Pored Srbije, ovim sankcijama EU pridružile su se i Albanija, Severena Makedonija, Crna Gora, Lihtenštajn, Island i Norveška.

Među organizacijama koje su se našle na udaru američkih sankcija nalaze se Komitet državne bezbednosti Belorusije i Glavna direkcija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije beloruskog MUP-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    21. jun 2021 | 16:43

    Protiv Belorusije braco moja je isto kao da je Vucic uveo Putinu Sankciju. Sad nemoj se se ljutite ako prizna Kosova. Sramota

  • nikolas

    21. jun 2021 | 17:05

    IZDAJA !!! FUJ !!! PRODALI STE BRACU PRAVOSLAVNU ZA SAKU EURA I PRAZNIH OBECANJA BRISELA!!! SRAMOTA !!!

  • Da je samo to...

    21. jun 2021 | 17:11

    Čestitke svima koji su izašli na izbore i glasali za ovu bruku i izdaju pravoslavne braće, koji su nam i za vreme bombardovanja pomagali. A, nisu za ovo glasali? Pa, onda - izgleda da ih je neko prevario. A tek će...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA