≫ 

Italiji vraćeno na stotinu ilegalno izvezenih artefakata: Bili u vlasništvu belgijskog kolekcionara

U saopštenju se ističe da je belgijsko pravosuđe odbilo brojne žalbe kojima je kolekcionar pokušao da zadrži umetnine vredne oko 11 miliona evra

  • 0
Veliki Vetren. Artefakti pronađeni na lokalitetu Foto: Ilustracija/Tanjug/Miloš Jelesijević

Skoro 800 ilegalno izvezenih drevnih artefakata vrednih oko 11 miliona evra, a koji su bili u vlasništvu privatnog kolekcionara u belgijskom gradu Antverpenu, vraćeno je u Italiju nakon nekoliko godina istrage, saopštila je danas italijanska policija.

Specijalna jedinica Karabinjera za umetnine navela je u saopštenju da je istraga pokrenuta 2017. godine, nakon što su italijanski stručnjaci u katalogu za izložbu muzeja u Ženevi o drevnim narodima Italije primetili fotografiju stele, visoke spomen ploče sa jugoistoka zemlje iz predrimskog doba.

Utvrđeno je da se fragment iste ploče nalazio u muzeju u regiji Pulja i da je ceo komad tamo iskopan. Istraga je dovela do otkrića još 781 artefakta, među kojima su amfore i druge vaze, stele i statue.

Policija navodi da je među pronađenim artefaktima u kući kolekcionara iz Antverpena i stela koju su na fotografiji primetili ekspeti.

Stručnjaci kažu da predmeti datiraju između 6. i 3. veka pre nove ere, a mnogi su opljačkani iz drevnih grobova u Pulji.

U saopštenju se ističe da je belgijsko pravosuđe odbilo brojne žalbe kojima je kolekcionar pokušao da zadrži umetnine.

Italija, inače, zabranjuje izvoz umetnina pronađenih na njenoj teritoriji.

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA