Ubila nasilnog supruga, sad joj preti doživotna: Nekad joj je bio očuh, a onda joj je napravio dete

Viktorija je trpela zlostavljanje od Poleta još kad je bila dete, a on njen očuh. Kada je imala 17 godina napravio joj je dete, a potom se udala za njega i rodila mu još troje dece

  • 3
Valerie Bacot Foto: Profimedia/JEFF PACHOUD/AFP

U Francuskoj je počelo suđenje ženi koja je pre pet godina ubila svog nasilnog muža.Valerija Bekot (40) je u svojoj knjizi "Svi su znali" priznala da je 2016. godine ubila Danijela Poleta u samoodbrani. Sada joj preti doživotna robija.

- Ubila sam ga u šumi jednog dana, da on ne bi ubio nas - napisala je Bekot u knjizi.

Bekot kaže da ju je Polet, koji je bio 25 godina stariji od nje, prvi put silovao kada je imala samo 12 godina. U to vreme Polet se zabavljao sa njenom majkom.

- Svake noći, posle škole, došao bi i rekao mi: "Ti, uzjaši". Znala sam šta to znači. Jednom sam, sećam se, pokušala da pružim otpor. Završila sam sa opekotinama na tepihu u dnevnoj sobi. Tada sam shvatila da moram da se prepustim, da ne smem da se branim - ispričala je uoči suđenja Valerija.

"Mama je znala sve i ćutala"

U početku je bila uverena da njena majka ne zna šta joj Polet radi.

- Onda sam shvatila da moja majka sve zna i da ništa ne preduzima - ispričala je Valerija.

Posle nekog vremena, jedna od njenih sestara ga je prijavila za silovanje. Osuđen je 1996. na četiri godine, ali je proveo dve i po godine u zatvoru. Kada je pušten na slobodu, ponovo je počeo Valeriju seksualno da zlostavlja.

- Vratio se u našu kuću kao da se ništa nije dogodilo. Kao da je juče iz te kuće izašao - pričala je.

Kada je ostala trudna sa njim imala je samo 17 godina. Tada ju je majka spakovala u kutije, spakovala joj je čak i jastuke sa mirisom lavande i zajedno sa Poletom je ispratila u drugi stan.

- Jednog jutra počeo je da urla na mene u trpezariji jer nisam lepo raspremila dečije igračke. Potom me je ošamario jako - prisetila se Bekot samo jednog od brojnih napada Poleta.

Za 18 godina bolesne veze rodila mu je četvoro dece. Bila je domaćica, a on je vozio kamion. Dolazio bi kući na ručak i večeru, a svaki njegov dolazak stvarao je u njoj sve veći strah, jer je bio sve okrutniji.

- Uvrede, šamaranja, pretnje smrću. Sa godinama, postajalo je sve gore. Par puta je čak opalio i metak u mom pravcu, a potom bi rekao: "Imala si sreće, idući put neću promašiti" - rekla je Valerija.

Ona je opisala i kako ju je primoravao da se prostituiše, a onda je izgleda isto nameravao da uradi i sa njihovom ćerkom, koja je u tom trenutku imala samo 14 godina. Tada je, kako je rekla, odlučila da ga ubije.

Kada je to učinila u martu 2016. godine, poverila se deci, a oni su rekli da ne mora da brine. Dvoje joj je pomoglo da zakopa Poletovo telo. Oni su 2019. godine osuđeni na šest meseci zatvora zbog saučesništva i okrivljeni za pomaganje u skrivanju dokaza.

Tokom istrage sva deca su do detalja objasnila kakvo nasilje je njihova majka trpela od Poleta. U sudskim spisima stoji i psihijatrijsko veštačenje u kojem se navodi da je Bekot "očigledno bila pod kontrolom Poleta". Bekot je nakon hapšenje rekla policiji da ju je Polet stalno tukao i primoravao na prostituciju.

Ona je navela i da joj je više puta zapretio da će ubiti i nju i decu ukoliko pokuša da ga ostavi.

- Izaći ćeš iz ove kuće, ali samo sa nogama napred. I ti i deca - pretio bi joj Polet.

Tužilaštvo tvrdi da je Polet ubijen s predoumišljajem, što advokat Valerije Bekot poriče. U januaru je pokrenuta onlajn peticija da Bekotova ne bude osuđena na zatvorsku kaznu, koju je potpisalo gotovo 600.000 ljudi.

Očekuje se da će suđenje trajati pet dana.

Slučaj Valerija Bekot podseća na slučaj Žaklin Sovaž, Francuskinje koja je osuđena na deset godina zatvora nakon što je nasilnog supruga upucala tri puta u leđa iz lovačke puške 2012, i to samo dan nakon što se njihov sin obesio.

Nakon što je odslužila tri godine, tadašni predsednik Fransoa Oland ju je pomilovao. Nevladine organizacije upozoravaju na sve veći broj femicida u Francuskoj. Samo od početka ove godine ubijene su 43 žene, a tokom 2020. 90 žena je stradalo od ruke svojih muževa i partnera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    23. jun 2021 | 04:03

    opa znaci nisu samo balkanci nasilni nego ima toga i u "normalnim drzavama" Hmmmmmm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA