Ubice Kašogija prošle obuku u SAD koju je odobrila vlada: Novinar likvidiran u Istanbulu

Obuka je osmišljena u cilju zaštite saudijskih lidera

  • 2
Džamal Kašogi Jamal Khashoggi Foto: Tanjug/AP

Četvorica Saudijaca koji su učestvovali u ubistvu novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine u Istanbulu, prošli su godinu dana ranije obuku u SAD godine na osnovu ugovora koji je odobrio Stejt department.

Obuku je održala grupacija "Tier 1", koja je u vlasništvu privatne kompanije "Cerberus Capital Management", a osmišljena je u cilju zaštite saudijskih lidera, prenosi Rojters pozvajući se na jučerašnji izveštaj Njujork tajmsa.

U odgovoru na medijski izveštaj portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da prema zakonu to ministarstvo ne može da komentariše licencirane odbrambene aktivnosti koje su navedene u izveštaju novina, a da je u američkoj politici prema Saudijskoj Arabiji akcenat na vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava.

Kašogija, koji je za Vashington post pisao kritičke kolumne o saudijskom prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, tim operativaca povezanih s princom ubio je i njegovo telo raskomadal u konzulatu kraljevine u Istanbulu u oktobru 2018.

Izveštaj američke obaveštajne službe iz februara navodi da je saudijski prestolonaslednik odobrio operaciju hapšenja ili ubijanja novinara.

Prema pisanju Njujork tajmsa, direktor „Cerberusa“ Luis Bremer potvrdio je prošle godine ulogu svoje kompanije u obuci četvorice članova tima za ubistvo Kašogija, ali je naveo da su Stejt department i druge vladine agencije odgovorne za proveru stranih snaga koje se obučavaju na američkom tlu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    23. jun 2021 | 08:23

    Šta ste očekivali drugo nego u zemlji zle demokratije. Koliko su pobili neistomišljenika znali se to

  • 2468

    23. jun 2021 | 09:19

    Dal postoji iti jedan rat ili dogadjaji a da nije Turska u tome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA