Američki razarač ponovo prošao kroz Tajvanski moreuz, Kina: SAD namerno izaziva nevolje

Razarač naoružan vođenim raketama klase "Ali Berk"

  • 5
Američki razarač

Foto: Profimedia/Abaca Press

Američki ratni brod, US S "Kertis Vilbur", ponovo je prošao kroz Tajvanski moreuz, nedelju dana nakon što je Tajpej izvestio o dosad najvećem upadu kineskih vojnih aviona u tajvansku vazdušnu zonu.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač naoružan vođenim raketama klase "Ali Berk" u utorak izveo rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz, u skladu sa međunarodnim pravom, i da se ovim potezom pokazuje američka posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

Najnovija misija dolazi otprilike nedelju dana nakon što je Tajvan izvestio da je 28 aviona kineskog vazduhoplovstva, uključujući lovce i bombardere, ušlo u tajvansku zonu identifikacije PVO.

Taj incident usledio je nakon što su lideri Grupe sedam izdali zajedničko saopštenje u kome kritikuju Kinu zbog niza pitanja i ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, navodi Rojters.

Peking navodi da su njegove aktivnosti oko Tajvana usmerene na zaštitu suvereniteta Kine i odvraćanje stranih snaga, dok vlada Tajvana osuđuje ovakve poteze kao pokušaje zastrašivanja.

Kina oštro osudila prolazak američkog ratnog broda

 

Kina je danas saopštila da SAD predstavljaju najveće bezbednosne rizike u regionu Pacifika nakon što je američki ratni brod ponovo plovio Tajvanskim moreuzom.

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske saopštila da su njene snage nadgledale američko plovilo tokom njegovog prolaska i da su ga upozorile, prenosi Rojters.

- Američka strana namerno izvodi stare trikove, izaziva nevolje i remeti situaciju u Tajvanskom moreuzu. To u potpunosti pokazuje da su SAD najveći izvor rizika za regionalnu bezbednost i mi se tome odlučno protivimo -  navodi se u saopštenju kineske armije.

Tajvansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je brod plovio u pravcu severa kroz moreuz i da je situacija normalna. Isti brod prošao je moreuzom pre mesec dana, što je navelo Kinu da optuži SAD za pretnju miru i stabilnosti.

Najnovija misija dolazi otprilike nedelju dana nakon što je Tajvan izvestio da je 28 aviona kineskog vazduhoplovstva, uključujući lovce i bombardere, ušlo u tajvansku zonu identifikacije PVO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cini bombalder

    23. jun 2021 | 08:54

    Mogu da zaborave na medjunarodna prava cim bi ispalili jedan metak na Kinu.

  • nikolas

    23. jun 2021 | 08:59

    AMERI !!! TESKO SE UCI KINESKI JEZIK!!!

  • MONARHISTA

    23. jun 2021 | 08:55

    REKAO SAM SLAB JE NATO I RUSIJA ZA KINU. KINA JE IPAK USLA SVUGDE PO SVETU VOJNO JE JAKA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA