≫ 

Žena u Singapuru osuđena na 30 godina zatvora: Izgladnjivala i tukla radnicu, na kraju je ubila

Sud je u obrazloženju presude naveo da iako je utvrđeno da Murugajan ima ozbiljne psihičke probleme, krivična dela koje je počinila uradila je svesno i sa jasnim ciljem

  • 0
Hapšenje, lisice, žena, žene, baba, baka, uhapšena Foto: Shutterstock

Sud u Singapuru osudio je juče ženu na 30 godina zatvora zbog ubistva kuće pomoćnice iz Mjanmara, a koju je prethodno više od godinu dana izgladnjivala i prebijala.

Gaijatiri Murgajan priznala je u februaru krivicu po svih 28 tačaka optužnice zbog ubistva i zlostavljanja 24- godišnje radnice Pang Nah Don. Ona je priznala da je svoju radnicu 14 meseci izgladnjivala i tukla, a jedna tuča kulminirala je smrću nesrećne devojke.

Sud je u obrazloženju presude naveo da iako je utvrđeno da Murugajan ima ozbiljne psihičke probleme, krivična dela koje je počinila uradila je svesno i sa jasnim ciljem.

- Bila je svesna svog ponašanja i istrajna u svom ophođenju prema radnici - rekla je sudija.

Njen advokat zatražio je od suda smanjenje kazne na 15 godina, kako bi 40-godišnja Murgajan mogla da provodi vreme sa svojom decom kada bude izašla iz zatvora, prenosi CNN.

- Ljudi sa psihijatrijskim poremećajem na stvari gledaju drugačije i teško im je da se izdignu iznad situacije. Članovima porodice je 30 godina zatvora isto kao i doživotna kazna - rekao je advokat.

Radnici na imanjima širom Azije godinama prijavljuju ozbiljna zlostavljanja od strane poslodavaca, a neretko rade i u jako lošim uslovima koji su opasni po njihovo zdravlje. Većina njih su migranti koji dolaze iz Mjanmara, Indonezije i sa Filipina, a zakoni ovih zemalja ne garantuju im veliku zaštitu ličnih prava.

Na primer, u Hong Kongu, u kom radi najveći broj Filipinaca ne postoje zakoni koji propisuju maksimalno radno vreme, pa su mnogi primorani da rade i po 16 sati dnevno, nekada i duže.

Slična situacija je i u Singapuru gde se još 2012. godine velika pažnja javnosti usmerila ka problemu ovih radnika. Desetak radnika poginulo je zbog pada sa velike visine, a određeni broj tragičnih ishoda dogodi se svake godine iako postoje zakoni koji sprečavaju ovakvo postupanje prema zaposlenima.

Iako aktivisti za ljudska prava godinama apeluju na sistemske promene, malo napretka je do sada postignuto. Studija iz 2017. godine u kojoj je učestvovalo 800 radnika u Singapuru pokazalo je da je 60 odsto njih na neki način iskusilo eksploataciju od strane prodavaca, a žalili su se i na niske plate, kratko slobodno vreme i konstantno verbalno i psihičko zlostavljanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA