≫ 

Sestra preminulog Stanislava policiju optužila za ubistvo: Misle da će proći jer smo Romi, ali neće

Ne smem ni da kažem mami da bate više nema. Ona je bolesna, nju bi ta vest ubila, rekla je sestra za medije

  • 6
Češki Džordž Flojd, Češka, Stanislav Tomaš Printscreen/Youtube/Romea TV

Smrt Stanislava Tomaša (46), Roma iz Češke, koji je preminuo u subotu nakon što mu je policajac klečao na vratu privukao je veliku pažnju svetskih medija, koji su Stanislava nazvali "češkim Džordžom Flojdom".

Nakon objavljivanja snimka, koji je nastao 19. juna, a na kojem se vidi kako policajac drži koleno na ramenima i vratu Roma, vlada Češke je izrazila podšku radu policije ističući da "nije reč o češkom Džordžu Flojdu". Iz policije navode da su primenili silu u skladu sa situacijom, budući da je Stanislav bio nasilan i pod uticajem narkotika.

Navodno su premiliminarni rezultati obdukcije pokazali da je Stanislav umro od predoziranja i da je imao patološke promene na arterijama, verovatno od upotrebe droge. Međutim, Romska zajednica i njegova porodica za smrt isključivo okrivljuju policajce koji su se brutalno ophodili prema Tomašu.

Stanislavljeva sestra Simon kaže da su policajci ubili njenog brata i da neće dopustiti da se sve zataška.

- Ne smem ni da kažem mami da bate više nema. Ona je bolesna, nju bi ta vest ubila - rekla je Simon za češke medije.

Četiri dana prošlo je od incidenta u Teplicama, koji je imao tragičan ishod, a internet neprekidno bruji o snimku na kojem se vidi kako trojica policajaca pokušavaju da obuzdaju muškarca, a jedan od njih mu kleči na vratu i tako nekoliko minuta.

Mediji pišu da je preminuli godinama imao problem sa zavisnošću, ali njegovi prijatelji tvrde da je već "neko vreme bio čist".

- Ništa nije uzeo već duže vreme, mučila su ga stravične glavobolje - tvrdi prijatelj koji nije želeo da bude imenovan.

Prema rečima Emila Vorača, romskog aktiviste, Stanislav je uzimao Tramal, koji mu je doktor prepisao zbog jakih glavobolja.

Iako postoje i snimcima nastali uoči hapšenja, na kojima se vidi kako se Stanislav polu go valja po ulici, a potom pesnicom udara jedan parkirani automobil, njegova sestra kaže da policija nije smela da upotrebi silu kakvu je upotrebila prilikom hapšenja.

- Sad bi svu krivicu da prebace za njega. Sad je on kriv što je umro. Misle da može da prođe, zato što smo Romi, ali neću im dati. Ubili su čoveka, on je mogao još da živi! Trebalo je da mu stave lisice, da ga odvedu u stanicu ako je nešto uradio, pa čak i da ga strpaju iza rešetaka, ali ne da ga ubiju! Zašto da ga ubiju? - pita sestra preminulog Stanislava.

Na mestu gde je Stanislav preminuo ljudi pale sveće, a postavljen je i transparent "Životi Roma su važni", aludirajući na pokret "Crni životi su važni", koji je nastao nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u maju prošle godine u SAD.

Kako navode češki mediji, oko ovog slučaja podigla se velika prašina, a u istragu su uključeni i forenzičari i interna kontrola policije.

Policija je saopštila da je imala uvid u nalaze obdukcije i da smrt Stanislava Tomaša ni na koji način nije povezana sa privođenjem.

- Prema preliminarnom izveštaju, za muškarca se sumnjalo da je na njega uticala supstanca srodna amfetaminu, a obdukcija je otkrila patološke promene na koronarnim arterijama srca - rekao je portparol policije Daniel Vitek.

Podsetimo, incident se dogodio 19. juna oko 15. časova u ulici Dubska u Teplici. Policija je dobila dojavu da je došlo do fizičkog obračuna dvojice muškaraca, koji se čudno ponašaju po ulici i oštećuju parkirana vozila.

Kada su stigli na lice mesta zatekli su muškarca bez majice kako se valja po zemlji. Kada su mu policajci prišli postao je agresivan i jednog je ujeo.

Policija ga je obuzdala, što se i može videti na snimku koji su snimili prolaznici, tako što mu je jedan policajac klečao na vratu. Pozvana je i Hitna pomoć, u čijim ambulantnim kolima je i preminuo. Doktor je rekao da preliminarni rezultati govore da je umro od predoziranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник Бања Лука

    23. jun 2021 | 13:03

    Ja стварно не разумијем Овако понашање полиције ! Везао си му руке и клечиш 5 мин на њему значи ниси способан за овај Посао, да би на крају се скину са њега и онда нешто пита! Који човјек је способан да ти науди везаним рукама иза леђа!ово је срамота

  • Boban

    23. jun 2021 | 12:21

    Uvek nastradaju jadni i neduzni,...

  • Bora

    23. jun 2021 | 18:20

    Ovo je ubistvo sa predumišljajem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA