≫ 

Nakon incidenta u Crnom moru britanski vojni ataše pozvan na sastanak u Ministarstvo odbrane

Ruski vojni brod ispalio hice upozorenja na razarač britanske kraljevske mornarice

  • 3
Ruski vojni avion Suhoj Su-24M Foto: Wikimedia/Ministry of Defence of the Russian Federation
Ruski vojni avion Suhoj Su-24M Foto: Wikimedia/Ministry of Defence of the Russian Federation

Britanski vojni ataše pozvan je danas u rusko Ministarstvo odbrane, nakon što je ruski vojni brod ispalio hice upozorenja na razarač britanske kraljevske mornarice.

U 11.52 časova, razarač britanske mornarice "Defender", koji je plovio u severozapadnom delu Crnog mora, prešao je državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometra u teritorijalno more u blizini rta Fiolent, preneo je Tass.

Ruska crnomorska flota, zajedno sa Graničnom službom Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije, zaustavila je kršenje ruske državne granice od strane razarača "Defender" britanske mornarice, navodi se u saopštenju.

Ruski brodovi za kontrolu granice morali su, kako je saopšteno, da ispale upozoravajuće metke kako bi sprečile kršenje ruske granice.

Incidenti koji uključuju avione ili brodove nisu neuobičajeni na ruskim granicama, posebnoposlednjih godina zbog pojačanih tenzija sa zapadom, ali retko rezultiraju otvorenom vatrom.

Kraljevska mornarica saopštila je ranije u junu da se HMS Defender odvojio od svoje grupe, koja je bila u sklopu operacije NATO u Sredozemnom moru, kako bi izvela "sopstvena istraživanja" u Crnom moru.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je rusko ispaljivanje hitaca upozorenja pokazalo agresivnu i provokativnu politiku koja predstavlja pretnju Ukrajini i njenim saveznicima.

- Potreban nam je nova, kvaliettnija saradnja između saveznika Ukrajine i NATO-a u Crnom moru - dodao je on u svojoj objavi na Tviteru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA