Umro bivši predsednik Filipina Beninjo Akino: Bio je najveći borac protiv korupcije

Beninjo je nosio ime po ocu, čije je ubistvo 1983. godine na međunarodnom aerodromu u Manili izazvalo ustanak koji je srušio diktaturu Ferdinanda Markosa tri godine kasn

  • 1
Benigno Aquino, Beninjo Akino Foto: Profimedia/AFP

Beninjo Akino, jedini sin dve najcenjenije ličnosti filipinske demokratije i bivši predsednik ove države, umro je danas u bolnici u Manili u svojoj 61. godini.

Nakon završetka mandata 2016. godine, Akino se retko pojavljivao u javnosti, a prema izveštajima lokalnih medija bolovao je u poslednje dve godine nakon što je danas ranije primljen bolnicu gde je preminuo, javuio je Rojters a prenosi Tanjug.

U narodu poznat kao "Noinoi", Beninjo Akino bio je 15. predsednik Filipina, nakon što je njegova majka Korason Akino, umrla 2009. godine.

Tokom svog manadata on je stvorio imidž borca protiv korupcije i osvojio je pohvale tokom perioda ekonomskog rasta koji je pomogao da zemlja više nema reputaciju "bolesnika iz Azije".

Beninjo je nosio ime po ocu, čije je ubistvo 1983. godine na međunarodnom aerodromu u Manili izazvalo ustanak koji je srušio diktaturu Ferdinanda Markosa tri godine kasnije, a tokom njegovog šestogodišnjeg mandata, počev od 2010. godine, ekonomski rast na Filipinima je iznosio u proseku 6 odsto, što je najviše od 1970-ih.

Akino je ranjen tokom pokušaja vojnog puča 1987. godine za vreme predsednikovanja svoje majke, trojica njegovih telohranitelja tada su ubijena, a na njega je pucano pet puta i živeo je sa komadom gelera u vratu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    24. jun 2021 | 10:28

    Domaći neprijatelji mu nisu dali mira. Napokon počivaj u muru božiji čovječe, ti koji si volio svoju domovinu za razliku od tvojih neprijatelja koji nikad neće spoznati kako je to lijepo voljeti svoju domovinu i kako na taj čin treba biti ponosan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA