≫ 

Jutro nakon okršaja u Crnom moru, Rusija zapretila: "Nećemo bombardovati samo rutu, nego i metu"

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručili su da će svako ko pokuša da će zažaliti svako ko provocira kao što je to učinio HMS Defender

  • 23

Dan nakon incidenta u Crnom moru iz Rusije stižu poruke upozorenja da će "svako ko provocira snositi teške posledice". Njihovo upozorenje usledilo je nakon što je razarač Britanske kraljevske mornarice HMS Defender, koji se nalazi u Crnom moru zbog vojnih vežbi NATO-a, u sredu se našao u centru svetske pažnje, nakon ozbiljnog incidenta u kojem su učestvovali i ruski brodovi, ali i borbeni avioni.

Kako su ruski mediji prvo objavili, pozivajući se na Ministarstvo odbrane, brod Ruske ratne mornarice ispalio je više hitaca upozorenja prema HMS Defenderu koji je, prema Rusima, ušao tri kilometara u ruske teritorijalne vode. Incident se dogodio kod Rta Fiolent na Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

U saopštenju se navodi da su hici upozorenja ispaljeni nakon što je britanski brod ignorisao usmeno upozorenje i zahtev za promenu kursa. Deset minuta nakon što su ispaljeni hici sa ruskog broda, ruski borbeni avioni su ispalili i četiri bombe na putanju broda. Nakon toga HMS Defender je promenio kurs.

Odmah nakon toga stigla je vest da je britanski ataše hitno pozvan na razgovore u rusko ministarstvo odbrane.

Međutim, posle par minuta oglasilo se i britansko ministarstvo, koje je negiralo da se bilo šta dogodilo u Crnom moru.

Iz Londona su uporno tvdili da na HMS Defender nisu ispaljeni hici upozorenja.

- Ni jedan metak upozorenja nije ispaljen na HMS Defender. Brod kraljevske mornarice pošteno prolazi ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom - stoji u objavi na Tviter nalogu Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Šta se zaista dogodilo?

Potom je stigla i treća verzija događaja. Naime, Džonatan Bejli, novinar BBC-ja se u trenutku incidenta nalazio na razaraču HMS Defender. Prema njegovim rečima, britanski brod prošao je kroz teritorijalne vode oko Krima, koji Velika Britanija smatra okupiranom teritorijom Ukrajine i samim tim ukrajinskim teritorijalnim vodama.

Bejl tvrdi da je bila reč "o namernom potezu, kako bi se poslala poruka Rusiji", ali i napominje da je kapetan HMS Defendera Vinsent Oven istakao da prolaze "međunarodno priznatim morskim putem".

Naravno, britanski razarač vrlo brzo je dobio pratnju. Dva patrolna broda Ruske obalske straže približila su se HMS Defenderu sa namerom da Britance nateraju da promene kurs. Pritom im se jedan od tih brodova približio na udaljenost od jedva 100 metara.

Bejl dodaje da je posada Defendera bila na svojim položajima, a oružani sistemi spremni za delovanje.

Za to vreme je, kako kaže, putem radio veze stiglo upozorenje da će Rusi zapucati ukoliko razarač ne promeni kurs.

- Čuli smo neke hice u daljini, ali čini se da smo bili daleko izvan dometa onih koji su ih ispalili - rekao je Bejl čije je javljanje za BBC nakratko prekinulo nadletanje aviona iznad broda.

- Ovo je još jedan ruski borbeni avion koji nadleće naš brod. U nekim trenucima iznad broda bilo je i do 20-ak letelica. Uprkos tome nismo skrenuli sa kursa, već smo nastavili plovidbu unutar teritorijalnih voda oko Krima. Ceo prolazak trajao je nešto više od sat vremena nakon čega smo opet ušli u međunarodne vode. Ipak, ruski avioni nas, kako čujete, i dalje nadleću - rekao je tokom uključenja.

On je dodao da je HMS Defender, uprkos svim upozorenjima prošao kroz "međunarodno priznati put" i nastavio da plovi ka Gruziji.

Namerna provokacija?

Čini se, a i Rusija je u to uverena, da je HMS Defender u najmanju ruku želeo da vidi koliko su Rusi spremni da idu daleko  da dokažu da je područje oko Krima njihovo.

Jutros je rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da će "svako ko provocira na sličan način kao što je to učinio HMS Defender" snositi teške posledice.

Prema rečima Sergeja Rjabkova, zamenika Sergeja Lavrova, "bezbednost Rusije će uvek biti na prvom mestu".

- Mi možemo da se nadamo zdravom razumu i pozovemo druge zemlje da poštuju međunarodno pravo, ali ako takav stav ne pomogne, Rusija može da koristi svoje oružane snage za odbranu svojih granica - istakao je Rjabkov.

On je potom uputio direktnu pretnju.

- Ako naše kolege sa Zapada ovo ne razumeju, možemo da bombardujemo ne samo kurs, već i metu - rekao je Rjabkov.

Podsetimo, prethodno je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva rekla da Moskva incident sa britanskim razaračem smatra kao odvratnu provokaciju. Očekuje se da će britanski ambasador narednih dana biti pozvan na ragovor u rusko ministarstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA