Premijer Švedske Stefan Leven podneo ostavku

Levenu nije izglasano poverenje u parlamentu 21. juna nakon što mu je stranka Levica uskratila podršku

  • 2
Stefan Leven

Stina Stjernkvist

Premijer Švedske Stefan Leven potvrdio je danas da je podneo ostavku, čime je predsedavajućem parlamenta prepušteno da pronađe novog premijera nakon što lideru socijal-demokrata nije izglasano poverenje.

Levenu nije izglasano poverenje u parlamentu 21. juna nakon što mu je stranka Levica uskratila podršku.

Posle izglasavanj nepoverenja Levenu, krenuli su haotični pregovori tokom kojih su stranački blokovi levog i desnog centra pokušavali da pridobiju podršku potrebnu za formiranje vlade, prenosi Rojters.

"Odluka koja će uzdrmati švedsku politiku", piše dnevni list Dagens Niheter na naslovnoj strani o dilemi premijera Levena.

Leven je bivši radnik zavarivač koji je od 2018. godine bio na čelu krhke manjinske koalicije sa Zelenima, a oslanjao se i na podršku dve male stranke desnog centra i na stranku Levica da bi sačuvao vlast.

Njegova neusklađena vlada nastala je kao rezultat uspona švedskih demokrata, stranke čiji su koreni u krajnjoj desnici, a koja je sada treća stranka po veličini u parlamentu Švedske.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA