Protest ispred ambasade Češke zbog ubistva Stanislava: Policija je zverski ubila našeg građanina

Na današnjem protestu u glavnom gradu Rumunije, kojem su prisustvovale desetine Roma, neke su nosile majice s natpisom "Rasizam ubija"

  • 1
Protesti u Rumuniji Foto: Tanjug/AP

Najmanje 200 ljudi okupilo se ispred ambasade Češke Republike u Bukureštu danas, protestujući zbog smrti jednog Roma nakon incidenta sa češkom policijom ranije ovog meseca.

Video snimci hapšenja Roma, u gradu Teplice na severu Češke 19. juna, pokazuju policajca kako mu nekoliko minuta kleči na vratu, da bi ovaj čovek kasnije preminuo u kolima hitne pomoći.

Incident je izazvao široku osudu zbog rasizma i diskriminacije sa kojima se suočavaju Romi, čija populacija u Evropi broji oko 10-12 miliona.

Na današnjem protestu u glavnom gradu Rumunije, kojem su prisustvovale desetine Roma, neke su nosile majice s natpisom "Rasizam ubija", a jedan od zahteva demonstranata bila je nezavisna istraga o smrti ovog čoveka.

- Pripadnik našeg naroda je zverski ubijen od strane policije. Ovo je dokaz da postoji brutalnost prema Romima - rekao je Banu Jonut Alin iz građanske grupe Aresel za AP.

Češka policija saopštila je da je muškarac umro od predoziranja narkoticima,a da je zvanična istraga u toku.

Evropska komisija je saopštila da su mnogi Romi u Evropskoj uniji "žrtve predrasuda i socijalne isključenosti", uprkos zabrani diskriminacije u zemljama EU, a Savet Evrope i Amnesti internešenel pozvali su na nezavisnu istragu ovog incidenta.

Od smrti Roma, protesti i bdenja održavaju se u više zemalja, dok su mnogi povukli paralele sa smrću Džordža Flojda, Afroamerikanca, u SAD prošle godine, kao posledice policijske brutalnosti, što je izazvalo velike proteste.

Video: Češki Džordž Flojd snimljen uoči kobnog hapšenja: Stanislav divljao po ulici, onda je došla policija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    30. jun 2021 | 09:58

    Gledam juce rumuna u nemackoj prosi koja su to beda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA