≫ 

Evropa ide ka 4. talasu korone? Širi se delta soj, stručnjaci otkrivaju kada može da postane opasno

Slučajevi delta soja porasli su za 56 posto u Portugalu, 21,8 posto u Španiji, 87,9 posto u Rusiji i 18 posto u Italiji u poslednje četiri nedelje, pokazali su podaci

  • 22
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Evropa će krajem leta videti četvrti talas korona virusa koji pokreće delta soj, upozorio je irski premijer Majkl Martin.

Martin je upozorenje dao u utorak nakon što je objavio da obedovanje u zatvorenom prostoru neće biti ponovo dozvoljeno kao što je Irska planirala.

Umesto toga, zatvorene prostorije u barovima i restoranima biće ograničeni za one koji su u potpunosti vakcinisani ili koji su ranije bili inficirani koronom, rekao je Martin.

Do ovoga je došlo dok se delta varijanta, koja je prvo detektovana u Indiji, nastavlja brzo da se širi Ujedinjenim Kraljevstvom.

Iako ovaj soj korona virusa nije toliko raširen u Evropi, nedavni podaci pokazuju da se na kontinentu povećava broj slučajeva.

Francuski ministar zdravlja Olivijer Veran saopštio je u utorak da delta slučajevi predstavljaju 20 posto infekcije korona virusa u Francuskoj.

U međuvremenu, Nemačka je zabeležila 1.401 slučaj delta soja, što je skok od 506 infekcija prošlog meseca, prema podacima GISAID.

Slučajevi delta soja porasli su za 56 posto u Portugalu, 21,8 posto u Španiji, 87,9 posto u Rusiji i 18 posto u Italiji u poslednje četiri nedelje, pokazali su podaci.

Ujedinjeno Kraljevstvo prijavilo je skoro 100.000 slučajeva delta soja.

Do 21. juna, 92.029 slučajeva delta varijante potvrđeno je u zemlji, od kojih je 117 završeno smrću.

Od onih koji su u potpunosti vakcinisani, a koji su oboleli od delta soja, 50 je umrlo, pokazuju poslednji podaci Javnog zdravlja Engleske.

U međuvremenu je nekoliko evropskih zemalja uvelo restrikcije za putnike iz Britanije koji nisu primili obe doze vakcine.

Portugal je poslednja zemlja u nizu koja je uvela oštre mere, a samo potpuno vakcinisani posetioci smeju da zaobiđu karantin.

Sličnu meru uvela je ranije Malta, dok je Španija uvela novo pravilo, zahtevajući da putnici budu u potpunosti vakcinisani ili da imaju negativan test na kovid.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je sve zemlje EU da zabrane britanskim putnicima ulaz, bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Merkel je, uz podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona, pozvala zemlje da odrede Britaniju kao "zemlju koja zabrinjava" zbog delta varijante.

Francuska ide ka četvrtom talasu

Porast kovid slučajeva mogao bi Francusku da dovede do četvrtog talasa korone, upozorio je vrhunski naučnik.

Profesor Žan Fransoa Delfraisi, vodeći savetnik francuske vlade, rekao je da delta varijanta može da dovede do porasta slučajeva.

Medicinski stručnjaci u Francuskoj upozorili su da bi novi talas mogao da pogodi zemlju do septembra ili oktobra, a raste i pritisak na vladu da uvede oštrije mere.

Međutim, postoji nada da bi program vakcinacije mogao da pomogne u ograničavanju uticaja bilo kog novog talasa virusa kovid.

- Mislim da ćemo imati četvrti talas, ali biće mnogo umereniji od prethodna tri talasa, jer je nivo vakcinacija drugačiji u odnosu na ranije - rekao je profesor Delfraisi za radio France Info.

Epidemiolog Arnaud Fontanet, koji takođe savetuje francusku vladu, rekao je da očekuje da slučajevi korona virusa ponovo porastu u Francuskoj u septembru ili oktobru.

Francuska Pariz koronavirus Foto: Tanjug/AP

Infekcije, hospitalizacije i smrti su u padu poslednjih nedelja u Francuskoj, ali sa samo 32 posto populacije koja je u potpunosti vakcinisana, raste zabrinutost zbog visoko zaraznog delta soja.

- Ova varijanta čini oko 20 posto novih slučajeva u Francuskoj i postaje "progresivno dominantna" - rekao je ministar zdravlja Olivier Veran za France Info.

Strah od novog talasa u Poljskoj

Poljska bi mogla da učini vakcinaciju obaveznom za neke ljude u velikom riziku od korona virusa kako bi se pomoglo u odbijanju potencijalnog novog naleta zaraza od avgusta, rekao je u utorak ministar zdravlja.

- Govorimo o scenarijima kao što je obavezna vakcinacija za one koji su najviše izloženi ozbiljnim posledicama kovida - govorimo o starijim građanima ali na prvom mestu o doktorima - rekao je ministar zdravlja Adam Niedzielski.

Niedzielski je primetio da su se u Britaniji povećavale zaraze izazvane visoko zaraznom delta varijantom.

- Ono što se događa u Britaniji događa se ovde otprilike dva meseca kasnije. U našem slučaju, postoji mogućnost pojave četvrtog talasa u drugoj polovini avgusta - rekao je ministar.

Delta varijanta će intenzivno cirkulisati tokom leta

Kako raste zabrinutost zbog varijante delta u Evropi, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) rekao je da je "verovatno da će delta varijanta intenzivno cirkulisati tokom leta".

ECDC je upozorio da su mlađi pojedinci posebno izloženi riziku jer se sporo vakcinišu.

- Varijanta delta je prenosivija od ostalih varijanti i procenjujemo da će do kraja avgusta predstavljati 90 procenata novih slučajeva u EU - rekla je zdravstvena agencija.

Agencija je rekla da vakcinaciju treba izvoditi "vrlo visokim tempom" kako bi se suzbilo širenje delta verzije za koju stručnjaci kažu da je za 40 do 60 procenata zaraznija od varijante Alfa (B.1.1.7).

I Ukrajina je prijavila prva dva slučaja delta varijante, dok se četvrtog talasa korone plaši i Portugal.

Lisabon je teško pogođen delta sojem, sa prijavljenih 60 posto slučajeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joja sa Kozare

    30. jun 2021 | 15:56

    Skinite se vise.

  • Сварог

    30. jun 2021 | 15:25

    Када прође сезона ето опет затварања...мани мани мани маст би фани....

  • Mm

    30. jun 2021 | 15:35

    Preskocili ste alfu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA