U Severnoj Koreji gladuju zbog zatvaranja granica: Putin nudi pomoć Kimu oko nabavke vakcina

Jedno od rešenja za prevazilaženje ove situacije je da se što veći broj građana vakciniše, kako bi zemlja mogla da otvori granice i omogući uvoz dobara

  • 14
Severna Koreja koronavirus Kim Džong Un

Foto: Tanjug/AP

Rusija je ponovo ponudila Severnoj Koreji vakcine protiv korona virusa, nakon što su vlasti ove zemlje saopštile da se država zbog oštrih mera zaključavanja suočava sa velikom krizom gladi.

Pjongjang je već nekoliko puta odbio donacije vakcina nekoliko država. Umesto vakcinacije stanovništva, oni su odlučili da potpuno zatvore granice kako bi sprečili da virus dođe u njihovu zemlju. Zbog ovakvih odluka onemogućen je uvoz hrane iz Kine, pa je zemlja u velikom problemu jer veliki deo stanovništva, posebno u ruralnim područjima gladuje.

Kim Džong Un nedavno je upozorio građane da se pripreme na najveću krizu gladi do sada, težu i od one koja je ovu zemlju zahvatila tokom 1990-ih.

Ruske vlasti više puta su velikodušno ponudile pomoć Severnokorejcima. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija još jednom želi da pomogne ovoj zemlji u nabavci vakcina.

Laura Biker, politikolog koji godinama živi u Seulu i bavi se proučavanjem Severne Koreje, kaže da će veličina krize koja preti da razori Severnu Koreju zavisiti od postupka vlasti u narednih nekoliko meseci.

Ona kaže da su tajfuni koji su prošle godine pogodili ovu zemlju poplavili useve i u najgorem mogućem trenutku stavili severnu Koreju pred velika iskušenja, posebno zbog pandemije korona virusa.

Jedno od rešenja za prevazilaženje ove situacije je da se što veći broj građana vakciniše, kako bi zemlja mogla da otvori granice i omogući uvoz dobara, piše BBC.

Severna Koreja tvrdi da nema nove slučajeve infekcije korona virusom u šta stručnjaci sumnjaju. Nedavno je saopšteno da je visoki vojni zvaničnik otpušten zbog ozbiljnog prestupa za koji mnogi sumnjaju da je povezan sa koronom.

Osim Rusije i Kina i Južna Koreja nudile su pomoć Pjongjangu oko nabavki vakcina, međutim u svim slučajevima vlasti u Severnoj Koreji ostali su pri stavu da ne žele pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA