≫ 

Protiv oca nestale dece podignuta optužnica. Majka Dijana: "Prevrnuću svaki kamen dok ih ne nađem"

Amiru (5) i Amaji (5) gubi se svaki trag u decembru prošle godine i sumnja se da ih otac krije na nepoznatoj lokaciji. Dok je on u pritvoru i odbija da otkrije gde su, majka kaže da nikada neće prestati da ih traži

  • 8
Nestala deca Amaya Amaja Amir Foto: Facebook/Najdimo pogrešana otroka - Amir Ali in Amaya Ayra/Vecer.com/ MOJCA FURLAN - RUS

Okružno državno tužilaštvo u Ljubljani je 10. maja 2021. godine podiglo optužnicu protiv Ranisa Ali Smajlovića, oca nestalog brata i sestre, Amira Alija (5) i Amaje Aje (5). Optužnica je podignuta po tri tačke, među kojima je i otmica maloletnika, potvrđeno je za Telegraf.rs u ovoj slovenačkoj ustanovi. Nestanak dece prijavila je majka Dijana Hisenaj u Švajcarskoj, nakon što ih, kako kaže, otac navodno nije vratio kući posle dana provedenog sa njima. Majka je u Švajcarskoj i traga za njima, a otac u pritvoru u Sloveniji i odbija da otkrije gde su deca.

- Povodom vašeg pitanja u vezi sa slučajem nestale dece, obaveštavam vas, da je Okružno državno tužilaštvo u Ljubljani podiglo optužnicu 10. maja 2021. godine protiv gospodina Smajlovića za: dve otmice maloletnika, ometanje izvršenja službenih akata ili osveta nad službenim licem i napad na službenika koji izvršava bezbednosne zadatke - piše u odgovoru koji je Telegraf.rs dobio od dr Katarine Bergant, višeg državnog tužioca i šefa tužilaštva u Ljubljani.

Ona ističe da se Smajlović i dalje nalazi u pritvoru zbog gore navedenih krivičnih dela.

Telegraf.rs je razgovarao sa majkom nestale dece, Dijanom Hisenaj, koja nam je otkrila da je sve počelo 5. decembra prošle godine, nakon što joj bivši suprug nije vratio decu.

Za majku ne postoji ništa gore nego kada ne zna gde su joj deca, kada ih ne vidi i ne čuje. Sa takvom tegobom suočava se Dijana, majka Amaje Aje (2) i Amira Alija (5). Ona u razgovoru za Telegraf.rs tvrdi da ima potpuno starateljstvo nad decom i govori o agoniji kroz koju prolazi proteklih nekoliko meseci, ne znajući gde su joj deca.

Dijana na početku razgovora kaže da se ne obazire na loše komentare na društvenim mrežama, gde njen bivši suprug Ranis Ali Smajlović govori o njoj kao lošoj majci, koja nije pitala za decu.

- Deca su uvek bila kod mene, rodila sam ih, dojila, čuvala. Vodila sam ih kod lekara i u vrtić. Dok smo bili zajedno, Ranis nikada nije bio kod kuće, stalno je radio, ali od toga na kraju nismo imali ništa. Kada neko radi po osam, 10 sati, očekujete da nešto vidite na kraju od tog rada, mi nismo videli ništa - kaže Dijana iz Švajcarske za Telegraf.rs.

Ona ističe da je "njen bivši suprug bio nasilan prema njoj, da mu je u telefonu pronalazila razne fotografije i poruke", zbog čega je pre dve godine odlučila da više ne bude sa njim.

- Našla sam stan za sebe i decu, on je dolazio kasno uveče, oko dva, tri posle ponoći, zvala sam i policiju, sve to ima zabeleženo. Bila sam u sigurnoj kući dva puta, nakon izlaska sam našla drugi stan, a onda sam dobila predlog od socijalne službe da odem da živim sa decom u drugu porodicu dok se ne stabilizujem. To nije hraniteljska porodica, već porodica koja sarađuje sa socijalnom službom. Deca i ja smo imali po svoju sobu, a on se sve vreme borio da mu se vratim, da živimo opet zajedno, ja to nisam htela - objašnjava majka.

Dijana kaže da je tada njoj pripalo starateljstvo nad decom, a on je mogao da ih viđa osam sati nedeljno, subotom.

- Bio je 5. decembar, kada sam spremila decu da se vide sa njim. Jedan čovek ih je vozio od mene do njega, kako se nas dvoje ne bismo viđali. Decu sam spustila ispred zgrade oko osam ujutru i poslala ih kod oca. Očekivala sam da će ih vratiti oko 17, 18 sati, ali ih nije bilo - priseća se majka situacije kada je počela njena noćna mora.

Kako objašnjava, odmah je "pozvala čoveka koji je trebalo da ih vrati kući, a on joj je ispričao kako mu je Ranis rekao da je on obavestio majku da će deca ostati kod njega".

- Rekla sam mu kako ništa ne znam, a onda sam dobila mejl od bivšeg supruga, u kojem je napisao da sam ja tako htela - prepričava Dijana.

Dijana je odmah pozvala policiju, koja je otišla u njegov stan. Bio je prazan.

- To pokazuje da je ovo planirao, bio je nedostupan, policija je otišla i u stan njegove sestre, ali ni tamo nisu pronašli ništa. Na granici nije bilo beleški o prolasku, verovatno je prešao u ono vreme kada je imao pravo da bude sa decom, tih osam sati dnevno - objašnjava naša sagovornica.

Majka je posle 10 dana saznala da su deca kod njega u Sloveniji.

- Odmah sam sa svojom advokaticom poslala zahtev da mi se deca vrate. Kada je uhapšen u Sloveniji, dao je moju lažnu adresu i broj telefona, iako je znao sve podatke, rekao kako ja ne pitam za njih, sve je slagao. Sud je naredio da se deca vrate meni, ali on to nije prihvatio i deca su nestala - priča neutešna majka.

Dijana je poslala našem portalu dokumenta, u kojima se, između ostalih, nalazi zahtev za repatrijaciju zbog međunarodne otmice deteta.

Nestala deca dokumenta Zahtev za repatrijaciju zbog međunarodne otmice deteta Foto: Privatna arhiva

Na drugom dokumentu nalaze se krivične prijave protiv oca zbog, kako se navodi, nezakonitog lišavanje slobode dece bez pristanka majke i bez njenog znanja.

Nestala deca dokumenta Ovde se navodi da postoji sumnja da je osumnjičeni počinio najteža krivična dela, krivičnom prijavom Ranis Smajlović se tereti da je počinio dva dela lišavanja slobode na štetu svoje maloletne dece, kada je decu nezakonito oduzeo majci i gde su nezakonito lišeni slobode ili bez pristanka majke, bez sudske odluke i suprotno odluci organa socijalne zaštite KEBS Foto: Privatna arhiva

Dijana kaže za Telegraf.rs da je otac dece i dalje u pritvoru zbog nekoliko stvari, ne samo zbog otmice dece.

- Zove me svaki dan, želi da mu se vratim, da opet budemo porodica. Sa druge strane, blati me i govori da sam loša majka. Kaže mi samo da su deca dobro, ali ja ne znam gde se ona nalaze - govori majka Amaje i Amira.

Dijana je obišla skoro sve zemlje u regionu u potrazi za decom. Kaže da nikada neće odustati od potrage za njima, da će potrošiti poslednju paru i prevrnuti svaki kamen dok ih ne nađe.

- Ne znam gde su, pretpostavljam da su u nekoj od eks Ju zemalja, ali neću se zaustaviti dok ih ne nađem - poručuje ona.

Nakon što smo videli da osoba, koja se predstavlja kao njihov otac, komentariše ispod apela na Fejsbuk stranici NVO Astra i govori da zna šta se desilo, stupili smo u kontakt sa njom. U pitanju je pravi profil oca dece, ali pošto se on nalazi u pritvoru, ovaj profil vode njegovi prijatelji koji su, kako tvrde, dobili dozvolu da govore u njegovo ime.

Oni na društvenim mrežama brane oca i govore da je majka bila nasilna prema deci, a kruže i fotografije na kojima se navodno vide deca sa ožiljcima i opekotinama.

Mi smo došli u posed tih fotografija, ali smo odlučili da ih ne objavljujemo, kako ne bismo dodatno ugrozili mališane.

Majka tvrdi za Telegraf da se te fotografije koriste u pogrešne svrhe, kako bi se ona prikazala kao loša majka.

Kako se na jednoj vidi dečak bez zuba, majka kaže da je ona nastala nakon operacije kod zubara, kada su dečaku uklonjeni mlečni zubi zbog karijesa.

Na drugoj se vidi ožiljak na obrazu devojčice, za koji majka kaže da je nastao nakon uboda komarca.

Prijatelji oca nisu mogli da nam potvrde da su deca dobro, rekavši da to "zna samo Ranis".

- Mi nažalost nemamo te informacije, niti želimo da ih imamo. Ali verujemo da je hteo da ih zaštiti od svega što ste videli na slikama. Pošto znamo kakav je otac, verujemo da je deci sjajno - ističu njegovi prijatelji.

Da podsetimo, prošle nedelje je NVO Astra na Fejsbuk stranici objavila apel potrage za decom, na zahtev organizacije "Missing Children Switzerland". Postoje indicije da se deca nalaze na teritoriji ovih zemalja: Slovenije, Srbije, BiH, Švajcarske, Hrvatske, Crne Gore...

Kako je za "Telegraf" rečeno iz Ministarstva spoljnih poslova u Srbiji, još ne postoje saznanja o ovom slučaju.

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u Švajcarskoj ne raspolažu saznanjima o slučaju nestanka dvoje maloletne dece u Švajcarskoj. Ambasada Srbije u Bernu će u skladu sa svojim nadležnostima kontaktirati nadležne organe Švajcarske u cilju pribavljanja bližih informacija o konkretnom slučaju - rečeno je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    17. jul 2021 | 09:46

    Muslimani iz Svajcarske. Kakve veze mi imamo sa njima.

  • Urke

    17. jul 2021 | 09:38

    Ne zelim nikom ovo i zao mi dece ali cim se doticna gospođa preziva Hisenaj a ovaj drugi sto je oteo decu je Ranis-Ali sve nam je jasno i ona treba da snosi punu odgovornost! Ko hoce shvati ce.

  • Veteran

    17. jul 2021 | 09:09

    Po svemu se vidi da oboje nisu radili nista dobro za svoju decu, samo su gledali da dobiju švajcarske pare. Ovako su deca bez oba roditelja, i ko zna u kavoj birtiji ih čuvaju ti ljudi kod kojih su ostavljeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA