≫ 

Dok se Zapad bori sa poplavama, Istok muči muku sa delta sojem: Kritično u nekoliko zemalja

Vlada Tunisa bila je primorana da zbog pogoršanja situacije i širenja delta soja uvedu nove restriktivne mere, a apelovali su i na okolne zemlje da im pruže pomoć

  • 1
Iran korona Foto: Tanjug/AP

Na Bliskom Istoku i Severnoj Africi raste broj slučajeva zaraženih delta sojem, a stručnjaci Svetske Zdravstvene Organizacije strahuju da bi broj novoinficiranih mogao da se poveća narednih dana.

Povećan broj slučajeva korona virusa zabeležen je u Libiji, Iranu, Iraku i Tunisu, a u celom regionu je do sada zabeleženo više od 11 miliona slučajeva infekcije. SZO je upozorila da bi situacija mogla da se pogorša tokom sledeće nedelje tokom Bajrama koji počinje 20. jula, budući da se tradicionalno proslavlja u krugu velikog broja ljudi.

Vlada Tunisa bila je primorana da zbog pogoršanja situacije i širenja delta soja uvedu nove restriktivne mere, a apelovali su i na okolne zemlje da im pruže pomoć.

Saudijska Arabija najavila je da će Tunisu poslati milion doza vakcina, a Ujedinjeni Arapski Emirati su im već poslali pola miliona doza. Ova severnoafrička zemlja, trenutno je najteže pogođena u regionu, a i zdravstveni sistem je pred kolapsom budući da su bolnički kapaciteti popunjeni do 95 odsto.

Afrika korona Foto: Tanjug/AP

- Svakodnevno imamo između 8.000 i 9.500 slučajeva. Za manje od nedelju dana broj novozaraženih se udvostručio. Početkom jula smo imali 119 umrlih, a nedelju dana kasnije već 189 - rekli su stručnjaci iz SZO.

Pored Tunisa teška situacija je i u Iranu. Ova zemlja je juče oborila dnevni rekord u broju zaraženih, budući da je u jednom danu prijavljeno čak 23.000 novoinficiranih. Dnevni prosek se udvostručio tokom poslednje četiri nedelje, a broj preminulih u poslednje dve, piše CNN.

Veliki problem za Iran predstavlja i podatak da je svega jedan odsto stanovništva vakcinisan. Ove nedelje izbio je i požar u jednoj bolnici koja je lečila pacijente zaražene korona virusom, usmrtivši 92 osobe.

Video: Kon: Delta soj korona virusa će pokriti ceo svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA