Šta čeka olimpijske sportiste u Tokiju: Velike vrućine, moguć i tajfun tokom vikenda

Prosečna temperatura u Tokiju tokom Olimpijade je oko 30-ak stepeni, međutim, u avgustu 2020. godine temperatura u centralnom Japanu dostigla je nacionalni rekord od 41 stepeni, tokom letnjeg talasa vrućine

  • 1
Olimpijske igre Tokio 2020

Foto: AP/Tanjug

Olimpijski sportisti su najbolji na svetu. Oni vredno treniraju u uslovima sličnim onima sa kojima će se suočiti na igrama, da bi svoja tela prilagodili vremenu u kojem će se takmičiti. A ove godine, vreme je vruće. Tako će biti i u Japanu, gde uskoro počinju Olimpijske igre.

Meju front, poznat i kao kiša šljiva, stiže do Tokija krajem proleća i traje i tokom jula. Pored obilnih kiša i poplava, ovaj front može da donese i toplije temperature i veliku vlažnost, od sredine jula do avgusta.

Prosečna temperatura u Tokiju tokom Olimpijade je oko 30-ak stepeni, međutim, od sredine '90-ih, bile su i više. U avgustu 2020. godine temperatura u centralnom Japanu dostigla je nacionalni rekord od 41 stepeni, tokom letnjeg talasa vrućine.

Julske vrućine pogoršava visoka vlažnost. Za neke sportiste, poput trkača na duge staze, vrućina može da bude opasna. Međutim, neke ne zabrinjavaju ekstremni uslovi, kao što je Gejl Devers, atletičarka iz SAD.

- Želela bih da bude toplo i prijatno, jer što je toplije za mene, to bolje pomaže da se vaši mišići brže zagreju - rekla je za CNN.

Devers će trčati na 100 metara s preponama i sprint na 100 metara i kaže da se nada da neće pasti kiša.

Japan korona virus Osaka Olimpijske igre

Foto: Tanjug/AP

U 2019. godini Međunarodni olimpijski komitet prepoznao je potencijal za ekstremne vrućine u Tokiju premeštanjem maratona i drugih događaja na otvorenom u Saporo, koji može biti hladniji i do 40 stepeni.

Prosečna temperatura u Saporu je oko 21 stepeni. Međutim, i on može da ima periodične toplotne talase.

- Saporo je krajem jula i početkom avgusta 2019. godine imao niz kada je osam od devet dana bilo iznad 32 stepeni - rekao je meteorolog Tejlor Vard.

Fudbal i softbol će početi ove nedelje pre ceremonije otvaranja. Vreme za softbol utakmice u sredu i četvrtak u Fukušimi biće oko 32 stepeni i uglavnom oblačno.

Fudbal se igra u brojnim gradovima, uključujući Tokio i Sendaj, u kojima se očekuje temperatura za nekoliko stepeni viša od prosečne. Tokio u ovo vreme godine ima oko 28 stepeni, dok se za ceremoniju otvaranja prognozira 32 stepena.

Neke prognoze predviđaju da bi se tropski ciklon mogao razviti jugoistočno od Japana sredinom nedelje. Ako su tačne prognoze, uslovi duž japanske istočne obale mogli bi početi da se pogoršavaju već tokom vikenda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    20. jul 2021 | 12:28

    Боже благи,само да не буде земљотреса и цунамија,све остало је ок

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA