≫ 

Posle 49 godina, u Tokiju odata počast izraelskim žrtvama masakra na Olimpijadi u Minhenu 1972.

"Posebno se sećamo onih koji su izgubili živote tokom Olimpijskih igara. Jedna grupa i dalje ima snažno mesto u svim našim sećanjima", rečeno je na ceremoniji otvaranja Igara u Tokiju

  • 4
Žrtve masakra na Olimpijskim igrama u Tokiju 1972 Foto: Profimedia/AFP

Na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, po prvi put je, posle 49 godina, zvanično odata počast izraelskim žrtvama terorističkog napada na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine.

Na Olimpijskim igrama, koje su prošle godine odložene zbog korona virusa, odata je počast onima koji su izgubili živote tokom pandemije i kroz istoriju Igara.

Izraelska delegacija koja je ubijena na Igrama u Minhenu 1972. godine je posebno spomenuta, prenosi Times of Israel.

Na stadionu je usledio trenutak tišine, zajedno sa plesnom predstavom u znak sećanja na mrtve.

- Posebno se sećamo onih koji su izgubili živote tokom Olimpijskih igara. Jedna grupa i dalje ima snažno mesto u svim našim sećanjima i zalaže se za sve one koje smo izgubili na Igrama: članove izraelske delegacije na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972 - rečeno je na ceremoniji otvaranja.

U terorističkom napadu na Olimpijskim igrama u Minhenu tokom 5. i 6. septembra 1972. godine ubijeno je 11 članova izraelske delegacije. Masakr je izvela palestinska teroristička grupa "Crni septembar".

Dvoje Izraelaca ubijeno je u Olimpijskom selu. Palestinski teroristi kidnapovali su još devet članova delegacije i zahtevali oslobađanje stotine palestinskih zatvorenika, kao i dva istaknuta zapadno-nemačka levičarska militanta.

Nakon neuspelog pokušaja nemačkih snaga bezbednosti da povrate taoce, Palestinci su okrenuli oružje prema Izraelcima, ubivši ih sve.

Masakr Minhen 1972. Olimpijske igre Jedan od terorista na balkonu zgrade u kojoj su držali Izraelce kao taoce Foto: Tanjug/AP

Od osam terorista, petorica su ubijeni tokom akcije spasavanja, dok su trojica uhapšeni i predati Libiji malo manje od dva meseca posle napada.

Ovaj teroristički napad je prouzrokovao brojne akcije izraelske obaveštajne službe Mosad, koja je i posle 20 godina sprovodila atentate na planere i izvršioce Minhenskog masakra.

Porodice žrtava masakra su godinama vodile kampanju za veće javno priznanje za mrtve u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK).

MOK se suočio sa kritikama nakon što je odbio da održi minut tišine za izraelske žrtve tokom ceremonije otvaranja Igara u Londonu 2012. godine, na 40-godišnjicu napada.

Porodice žrtava: Najzad pravda za  muževe, sinove i očeve ubijene u Minhenu

Na otvaranju igara u Tokiju bile su i dve udovice iz Izraela, Anki Spicer i Ilana Romano.

- Napokon postoji pravda za muževe, sinove i očeve ubijene u Minhenu. Prošli smo 49 godina borbe i nikada nismo odustali. Ne možemo da zadržimo suze. Ovo je trenutak koji smo čekali - rekle su u zajedničkom saopštenju.

Tokom Igara u Riju 2016. godine prvi put je održana memorijalna ceremonija (ali ne na ceremoniji otvaranja), kad je predsednik MOK isto bio Tomas Bah.

Pored dve udovice žrtava i nekoliko izraelskih članova tima, Bah je tada rekao da je Minhenski masakr "bio napad ne samo na naše kolege Olimpijce, već i napad na vrednosti za koje se zalaže Olimpijsko selo".

Igal Karmi, predsednik Izraelskog olimpijskog komiteta, rekao je da je Izrael "zahvalan" zbog odavanja počasti ove godine.

- Međunarodni olimpijski komitet ispunio je čežnje porodica 11 izraelskih žrtava iz Minhena i hrabro im odao počast na ceremoniji otvaranja - rekao je on u izjavi.

On je rekao da je nemački predsednik MOK Tomas Bah obećao porodicama poginulih "da će se Olimpijski pokret sećati 11 žrtava iz Minhena, prvi put u istoriji, posle 49 godina".

- Obećao je i ostao veran svojoj reči - istakao je on.

Video: Neka igre počnu: Olimpijski stadion u Tokiju obasjan vatrometom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    23. jul 2021 | 16:59

    Neverovatno je da iko napadne sportiste. Tako su napali teniserku Moniku Seleš, koja je zbog toga napustila karijeru. Srećno na OI u Japanu.

  • Mile

    23. jul 2021 | 16:33

    Fasisti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA