Sahrana predsednika Haitija: Čulo se "Pravda! Pravda!", građani šefa policije nazvali ubicom

* Žovenel Moiz sahranjen je danas u njegovom rodnom gradu * Šest zvaničnika nosilo je smeđi kovčeg do bine na kojoj su mu odali poslednju počast

  • 1
Sahrana, Haiti Žovenel Moiz, Jovenel Moise

Foto: Tanjug/AP

Telo ubijenog predsednika Haitija Žovenela Moiza vraćeno je danas u njegov rodni grad, gde se održala privatna sahrana uz stroge mere obezbeđenja posle nasilnih protesta i straha od političke nestabilnosti u toj karipskoj zemlji.

Supruga ubijenog predsednika, Martin Moiz, stigla je na sahranu kada su se čuli povici "Pravda! Pravda!", uputivši se pravo do kovčega i zaustavljajući se ispred njega, prenosi agencija AP, navodi Tanjug.

Desna ruka joj je u zavoju, a levu je položila na kovčeg, posle čega je prinela srcu dok je stajala u tišini. Oči su joj se napunile suzama kada joj se pridružilo njeno troje dece.

Nekoliko minuta kasnije, grupa Moizovih pristalica zgrabila je njegov portret i prodefilovala s njim, dok je policijski orkestar počeo da svira himnu.

Nešto ranije su povici "Ubica!" ispunili vazduh po dolasku šefa haićanske nacionalne policije Leona Čarlsa.

- Nisi preduzeo nikakve mere da spaseš Žovenela. Vi ste doprineli njegovom ubistvu - vikala je jedna žena.

Novoimenovani premijer Arijel Anri stigao je na sahranu nakon povika "Pravda za Žovenela!".

Moizovo telo je stiglo gotovo u zoru na imanje njegove porodice gde se održava sahrana. Šest zvaničnika nosilo je smeđi kovčeg do bine na kojoj su mu odali poslednju počast i nekoliko minuta stajali pred njim u tišini pre nego što su preko njega navukli veliku crven-plavu haićansku zastavu.

Bele majice i kape ukrašene njegovom slikom podeljene su pristalicama dan pre, uoči poslednje ceremonije u čast Moiza, koji je ubijen 7. jula u svojoj privatnoj rezidenciji, dok je njegova supruga teško ranjena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    23. jul 2021 | 19:29

    Bog da ga spase u rajskom vrtu za cestitost njegovu kako je hrabro hteo da zastiti svoj narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA