Sibirski šaman koji je hteo da "protera" Putina osuđen na prinudno psihijatrijsko lečenje

Gabišev je privukao pažnju javnosti kada je 2019. pešice krenuo u 8.000 kilometara udaljenu Moskvu kako bi, kako je tada najavljivao, proterao Putina

  • 4
Alexander Gabyshev

Foto: Profimedia/East2West News

Ruski sud danas je osudio sibirskog šamana, kritičara predsednika Vladimira Putina, na prisilno psihijatrijsko lečenje jer je navodno napao pripadnika ruske Nacionalne garde, rekao je njegov advokat.

Aleksander Gabišev privukao je pažnju javnosti kada je 2019. pešice krenuo u 8.000 kilometara udaljenu Moskvu kako bi, kako je tada najavljivao, proterao Putina, kojeg je nazivao demonom, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

Gabišev je na put kretao nekoliko puta, ali ga je svaki put zaustavljala policija i vraćala u Jakutsk, njegov rodni grad u istočnom Sibiru.

Kada je u januaru najavio da ponovo kreće, uhapšen je u svom domu, gde je prilikom hapšenja navodno napao gardistu, navodi Rojters.

Sud u Jakutsku ga je danas osudio na prisilno lečenje u psihijatrijskoj ustanovi, rekao je njegov advokat Aleksej Prijanišikov.

- To znači da će ga držati u zatvorskim uslovima - rekao je advokat i dodao da će trajanje lečenja odrediti doktori.

Rojters piše da pojedini aktivisti za ljudska prava smatraju da Rusija nastavlja sa praksom iz sovjetskih vremena, kada su politički disidenti slati u psihijatrijske ustanove.

U nekim delovima Rusije, dodaje Rojters, praktikuje se šamanizam - verovanje da je moguće komunicirati sa duhovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovo

    26. jul 2021 | 23:00

    Nravo komunjaro Putne zatvaraj Ruse Gde ce ti dusa

  • pujpike

    27. jul 2021 | 07:52

    Vlast se ruši na izborima ,vlast nemogu da sruše razni mentalno bolesni,dali je Putin komunjara ili ne on je osvojio vlast na izborima

  • Roki

    27. jul 2021 | 17:08

    I njemu dojadilo 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA