≫ 

Svi u strahu od novog talasa na jesen, a britanski stručnjak optimističan: Korona polako odlazi?

Profesor Ferguson je rekao da je efikasnost vakcine značajno promenila stanje u zemlji i stručnjacima dala prostora da imaju optimistične prognoze za budućnost

  • 14
Korona virus

Foto: Pixabay.com

Dok Srbija i mnoge zemlje sveta strahuju od novog talasa korona virusa koji se očekuje na jesen, Velika Britanija bi do tada trebalo da "isprati" pandemiju.

Prema rečima profesora Nila Fergusona, čoveka koji je bio "arhitekta lokdauna" u ovoj zemlji, Velika Britanija će do jeseni ostaviti iza sebe "glavni udar" pandemije korona virusa.

Ferguson je rekao da je efikasnost vakcine značajno promenila stanje u zemlji i stručnjacima dala prostora da imaju optimistične prognoze za budućnost, prenosi Mirror.

Profesor, koji je odigrao ključnu ulogu prilikom uvođenja prvog lokdauna na ostrvu kaže da se i dalje može očekivati porast broja slučajeva na jesen, jer će deca krenuti u školu. Međutim, veruje da više neće biti scenarija u kojima umire na hiljade ljudi i da se bolnice rapidno pune.

- Opasnost i dalje nije prošla, ali mislim da se jednačina drastično promenila. Vakcine su pomogle da se smanji rizik od teže kliničke slike i tragičnog ishoda - kaže Ferguson.

On je rekao da je optimističan i da se nada da će Velika Britanija uskoro moći da odahne.

- Verujem da ćemo do kraja septembra ili oktobra videti leđa najvećem delu pandemije. Kovid je i dalje tu, i dalje odnosi živote, ali onaj glavni udar će biti iza nas - rekao je on.

Izjava Fergusona usledila je nakon što je broj obolelih u Velikoj Britaniji u padu šesti dan za redom. U ponedeljak je zabeleženo 24.950 novih slučajeva, dok je 20. jula bilo registrovano 46,558.

Ipak, beleži se porast broja hospitalizovanih. U ponedeljak je zabeleženo da je 5.055 pacijenata na bolničkom lečenju u Engleskoj. To je porast od 33 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, i najveći broj hospitalizovanih od 18. marta ove godine.

Ferguson, koji je član kriznog štaba, rekao je da je i dalje prerano da se govori kakav efekat će imati popuštanje mera 19. jula.

Kako je istakao, to će se videti tek za nekoliko nedelja.

- Moramo da ostanemo oprezni, pogotovo sada kada nas očekuje više kontakata jer će početi škola i vreme će se pogoršati - rekao je profesor.

Video: Stefan Arsenijević: Izgubili smo kulturne gromade tokom pandemije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nestor

    27. jul 2021 | 20:01

    Konačno i neka pametna glava kojoj je dosadila ova farsa sa Koronom

  • X

    27. jul 2021 | 20:05

    Svi u Zadrugu i Parove tamo nema korone

  • haj

    27. jul 2021 | 19:43

    tolko me je strah od te ne postoječe soje i korone ne mogu da spavam odmoriti malo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA