Grčka se sprema za vrhunac pandemije: Pik očekuju od 10. avgusta

Prošle nedelje stopa porasta novih slučajeva u Grčkoj je bila 12 odsto veća u poređenju sa prethodnim periodom

  • 5
Grčka plaža more, korona virus

Foto: Shutterstock, Pixabay

Uprkos zloslutnim procenama od pre nekoliko nedelja da bi dnevni broj novozaraženih korona virusom mogao da dostigne brojku od 10.000, naučnici u Grčkoj sada predviđaju da će trenutni talas pandemije dostići svoj vrhunac u prvoj polovini avgusta.

Prošle nedelje stopa porasta novih slučajeva u Grčkoj je bila 12 odsto veća u poređenju sa prethodnim periodom.

Prema modelu predviđanja, koje je koristio profesor Dimostenis Sarijanis sa Univerziteta Aristotel u Solunu, četvrti talas epidemije se može ocekivati u periodu od 10. do 12. avgusta, sa dnevnim prosekom od oko 3.400 novoinficiranih, prenosi grčki dnevnik "Katimerini".

U razgovoru za TV Skaj, profesor Sarijanis je predočio da će od sredine avgusta tok pandemije zavisiti od toga kako napreduje program vakcinacije.

"Ako bismo uspeli da povećamo stopu (imunizacije), onda bismo mogli da očekujemo i stabilizaciju koja bi bila praćena padom (broja novozaraženih). Ako se ne bude povećala stopa imunizacije, procena je da će se broj novozaraženih stabilizovati na visokim brojkama, oko 3.400 dnevno do kraja avgusta, a zatim od jeseni možemo da očekujemo porast tog broja", rekao je profesor Sarijanis primetivši da se na popularnim turističkim destinacijama beleže uzlazni trendove broja novih slučajeva obolelih od kovida-19.

Ipak, porast broja potvrđenih slučajeva koincidira sa povećanim obimom testiranja i oštrijih inspekcija zdravstvenih vlasti, ali i zbog politike obaveznog testiranja putnika pre ukrcavanja u trajekte i u avione.

Nadležne zdravstvene službe potvrdile su da je u protekla 24 sata evidentirano 2.070 novih slučajeva kovida-19 nakon sprovedenih skoro 45.000 testova, a prijavljeno je i pet smrtnih slučajeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA