"Ovako ću umreti, braneći ulaz": Policajci svedočili pred komisijom o napadu na Kapitol

Četiri policajca su svedočila u Predstavničkom domu na prvom pretresu pred komisijom koja istražuje događaje vezane za nasilnu provalu na Kapitol tokom sednice na kojoj su članovi ovog tela potvrđivali rezultate predsedničkih izbora

  • 1
Protest, Vašington, Kapitol Hil

Napad na Kapitol Hilu / Foto: Tanjug/AP

Četiri američka policajca danas su svedočila u Kongresu o tome da su prebijani, vređani na rasnoj osnovi, da im je prećeno smrću i da su bili zabrinuti za svoje živote dok su 6. januara pokušavali da odbrane Kapitol od pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Policajci su svedočili u Predstavničkom domu na prvom pretresu pred Komisijom koja istražuje događaje vezane za nasilnu provalu na Kapitol tokom sednice na kojoj su članovi najvišeg američkog zakonodavnog tela potvrđivali rezultate predsedničkih izbora, navodi Tanjug.

Prvo zasedanje usredsređeno je na svedočenja policajaca koji su napadnuti i pretučeni tokom upada izgrednika u zdanje Kongresa.

Jedan od policajaca Akvilino Gonel je u suzama ispričao kako je čuo vrisku svojih kolega i kako je imao osećaj da gubi dah, dok su ga gurali učesnici nemira.

- Ovako ću umreti, braneći ulaz - posvedočio je Gonel, prenosi Glas Amerike.

Na pretresu je osim Gonela svedočio i Heri Dan, takođe pripadnik policije Kapitola, kao i gradski policajci Majkl Fanone i Danijel Hodžis, a oni su, prema dostupnim podacima, bili izloženi izrazitoj brutalnosti: prebijeni su, gaženi, prskani hemijskim sredstvima i vređani na rasnoj osnovi, dok je pojedinima čak i prećeno sopstvenim oružjem koje im je oduzeto tokom nereda.

Policajci su tokom tri i po sata svedočenja takođe kritikovali republikanske članove Kongresa koji su pokušavali da umanje težinu napada.

Predsedavajući demokrata Beni Tomson rekao je u uvodnom izlaganju da će rad komisije biti "isključivo zasnovan na činjenicama" i da nema prostora za politiku ili stranačku ostrašćenost.

Većina republikanaca u Predstavničkom domu bila je protiv osnivanja komisije, za koju su ocenili da je politički motivisana, a članica Donjeg doma Kongresa Liz Čejni, jedna od dvoje republikanskih članova komisije i oštra protivnica bivšeg predsednika Trampa, branila je rad komisije i zatražila sveobuhvatnu istragu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    27. jul 2021 | 23:57

    U SVETU SE TO ZOVE IZBORNA KRADJA ALI SVE JE DRUGACIJE U DEMOKRATSKOJ AMERICI !!! VIDELI SMO KAKO PANDUR ZENI PROSIPA MOZAK I BRANI DEMOKRATIJU DOK NA HILJADE VOJNIKA BRANE KAPITOL NAORUZANI DO ZUBA I SPREMNI DA PUCAJU U SVOJ NAROD!!! STRASNO !!! HOROR!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA