≫ 

Drže lekare za ruku i mole ih da ih spasu: Zašto toliko trudnica umire od kovida u Brazilu?

Od korona virusa u Brazilu ove godine preminulo je više od 1.000 trudnica

  • 2
Alina, Brazil, preminula trudnica

Alina se zarazila u 27. nedelji trudnoće. Preminula je par sati nakon carskog reza Printscreen/BBC

Korona virus ove godine odneo je živote više od 1.000 trudnica u Brazilu. Pre nego što bi ih intubirali, mnoge žene su lekare molile da učine sve da ih spasu.

- Uhvatile bi nas za ruku i rekle: "Ja moram da se vratim svojoj porodici" - svedoče lekari.

Iako su lekari činili sve što je u njihovoj moći, mnoge žene nisu dočekale da vide svoje mališane. U Brazilu je ove godine 39 odsto trudnica obolelih od kovida, koje su završile na odeljenju intenzivne nege, preminulo. Odeljenja neonatologije puna su prevremeno rođenih beba.

- Imamo ozbiljne probleme u smislu kvaliteta pružanja pomoći. Jedna od pet žena koje su preminule nije imala pristup odeljenju intenzivne nege. Za jednu od tri ne bi bilo respiratora - kaže dr Rozana Pulsineli, akušer, koja je pomogla da se u Brazilu otvori jedino odeljenje intenzivne nege za trudnice obolele od kovida.

Najveći problemi događaju se u ruralnim delovima zemlje, gde su potrebni sati da bi se došlo do najbliže bolnice. Teško je u selima na severu zemlje. Upravo zbog nemogućnosti da dođu do lekara Ekspedito je izgubio svoju suprugu Alinu.

Njih dvoje su bili presrećni što čekaju blizance. Ekspedito je gradio kuću za svoje curice, ali su onda stigle loše vesti. Alina se u 27. nedelji trudnoće zarazila korona virusom.

Jedini slobodan bolnički krevet bio je udaljen dva sata vožnje, prenosi BBC. Preminula je nekoliko sati nakon što joj je urađen hitan carski rez.

- Bio je to stravičan šok. Pao sam na kolena pred doktorom... Nisam mogao da verujem - kaže Ekspedito i dodaje da žali što njegova supruga nije primila vakcinu.

U Brazilu je od početka pandemije od korona virusa preminulo više od 530.000 ljudi. Mnogi nisu mogli da dobiju adekvatnu medicinsku negu. Samo 45 odsto stanovništva uspelo je da primi jednu dozu vakcine, oko 16 odsto primilo je obe doze.

Lekari i dalje biju bitku za Ekspeditove i Alinine bliznakinje. I dalje su u inkubatoru, a neutešni otac se nada da će se devojčice izvući i da će ih dovesti kući.

- Moram da završim kuću, zbog njih. Imam samo njih dve, nikog više nema. One su mi sve, sve što imam je njihovo - govori mladić u suzama.

Video: Gore od ovoga ne može! Usnimljena iz vazduha najveća Kovid grobnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    28. jul 2021 | 11:01

    Sve teorije o kojoj ste pricali za covid19 pada u vodu niko nista jos nezna o ovoj bolesti ,u popcetku da samo stariji umiru a da za mlade nema bojazni takodje ni za trudnice i za malu decu i od jednom sada je opasno za sve,takodje i o vakcinama ,sada po novoj teoriji mozemo praviti i koktel vakcine.zato je kod narod potpuna konfuzija i niko vise u nista ne veruje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA