Snimci sa azijskih pijaca razbesneli stručnjake: "Zatvorite ih dok ne stvore kovid-21 virus"

Oni se prodaju u skučenim kavezima u kom se nalazi i po nekoliko životinja, a na snimku koji je objavila PETA prikazane su pijace u Kini, Indoneziji, Vijetnamu, Tajlandu, Laosu, Šrilanki i na Filipinima

  • 6
slepi miševi Printscreen: Youtube/PETA Asia

Šokantni snimci sa pijaca u Aziji na kojima se uprkos upozorenju SZO na crnom tržištu još uvek prodaju razne životinje, razbesneli su svetsku javnost.

Slepi miševi, mačke, psi i deformisane patke samo su neke od životinja koje se prodaju na ovim pijacama širom Azije.

Oni se prodaju u skučenim kavezima u kom se nalazi i po nekoliko životinja, a na snimku koji je objavila PETA prikazane su pijace u Kini, Indoneziji, Vijetnamu, Tajlandu, Laosu, Šrilanki i na Filipinima.

Još u aprilu SZO je upozorio vlasti ovih zemalja da je neophodno da se spreči širenje tih marketa, budući da predstavljaju veliki zdravstveni rizik po celo čovečanstvo. Neki stručnjaci predpostavljaju da je upravo aktuelni korona virus najverovatnije nastao na jednoj takvoj pijaci u Vuhanu.

Na ovim tezgama prodaju se životinje koje nisu prošle potrebne sigurnosne provere, pa samim tim predstavljaju veliku opasnost za sve koji ih konzumiraju.

Najnoviji snimci PETA-e sa pijaca u Aziji pokazuju užasne higijenske uslove u kojima se čuvaju životinje, a borci za zaštitu životinja posebno su osudile ovakva postupanja prema njima.

- Kada se divlje životinje drže u kavezima ili torovima, kolju i prodaju na otvorenim tržištima, ta područja postaju kontaminirana telesnim tečnostima, fekalijama i drugim otpadom, povećavajući rizik od prenosa patogena na radnike i kupce - rekli su epidemiolozi.

Prema njihovim rečima takva mesta postaju podložnija za prenošenje životinjskih virusa, poput kovida-19, koji onda traže novog domaćina, a to vrlo lako može da bude i čovek, piše Daily star.

- Godinu dana nakon što je korona virus zaustavio svet i ubio preko 4 miliona ljudi, pijace živih životinja i dalje su septičke jame prljavštine i patnje koje čitav svet izlažu riziku - rekla je direktorka PETA-e Eliza Elen.

Stručnjaci iz PETA-e upozorile su vlasti da što pre "uguše" ovakva potencijalna legla zaraze, pre nego što stvore "novi kovid-21 virus".

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Punkt

    28. jul 2021 | 12:11

    Pa ako mislite da je covid-19 virus dosao od slepih miseva grdno se varate. Svi vec znaju i vrapci na grani da je vestacki virus stvoren u laboratoriji i da je pusten. E sad se samo nagadja gde tacno, pretpostavlja se bas u Vuhanu ali nisu sigurni. Napomena:prirodni virusi ne mogu ostati u okruzenju tokom cele godine vec sezonski i periodicno. Sano mutirani tj. vestacki mogu biti tokom cele godine i skloni su daljem mutiranju a to je ovaj vestacki, covid-19.

  • Ratar

    28. jul 2021 | 12:06

    Ljudi to jedu hiljadama godina. Niko nema pravo niti moze da im zabraninda jedu to.

  • R O S A R I O C E N T R A L

    28. jul 2021 | 12:05

    Šta je čudno ? Od vajkada iz Azije dolaze najgore boleštine, i šire se na ceo svet !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA