Korona virus nastavlja da se širi planetom: Ove zemlje beleže rekordan broj zaraženih

Teška situacija je u Japanu, Maleziji, Bangladešu, Iraku i Iranu koje poslednjih dana beleže rekorde u broju zaraženih

  • 21
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Od početka pandemije korona virusom u svetu zaraženo je više od 196 miliona ljudi, a preko četiri milona njih je na žalost preminulo. U međuvremenu neke zemlje uspele su restriktivnim merama i vakcinacijom građana da smanje broj slučaja, dok u pojedinim državama korona brojke još uvek rastu.

Zemlje poput Mikronezije, Samoe, Maršalskih ostrva i Vanutija do sada su registrovale svega desetak slučaja infekcije, dok je u nekim državama poput Indije, Brazila, Italije, Španije, SAD-a zdravstveni sistem u pojedinim trenucima bio pred kolapsom.

Teška situacija je u Japanu, Maleziji, Bangladešu, Iraku i Iranu koje poslednjih dana beleže rekorde u broju zaraženih. U pojedinim zemljama u Evropi, kao i u našem regionu situacija isto nije sjajna, iako se, srećom, ne obaraju rekordi.

U regionu zabeležen blagi rast broja novozaraženih

Vlasti u Crnoj Gori spremaju se za novi talas korona virusa koji se očekuje u septembru. Ta zemlja poslednjih sedmica beleži porast broja zaraženih, najviše u opštini Budva na primorju. Juče je u ovoj zemlji registrovano 145 novih slučaja infekcije, dok je tri osoba preminulo.

Država je protekle sedmice zabranila do 2. augusta rad noćnih klubova, zabave i festivale u zatvorenom prrostoru.

Slična situacija je i u Hrvatskoj čija je obala drugu nedelju zaredom u narandžastoj zoni korona mape. Vlasti ove zemlje primorane su da od ponedeljka uvedu nove mere, kako bi sprečile širenje virusa, posebno u priobalnom delu, budući da je turistička sezona u toku. Juče su u Hrvatskoj zabeležena 193 nova slučaja, a preminulo je dvoje pacijenata.

Ljudi, maska, ulica, koronavirus Foto: Tanjug/Nikola Anđić

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 106 slučajeva zaraze korona virusom, a smrtnih slučajeva nije bilo, saopštila je danas Vlada. Rast broja novozaraženih posledica je sve prisutnijeg „delta soja“ korona virusa. Procena je da je u Sloveniji aktivan 871 slučaj zaraze, a prosek broja slučajeva na dnevnom nivou poslednje nedelje je 70.

U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata od 1.820 testiranih uzoraka zabeleženo 28 novozaraženih koronavirusom. Preminule su dve osobe. Poređenja radi, prethodnog dana u Bosni i Hercegovini je registrovano 13 slučajeva zaraze korona virusom, a preminule su takođe dve osobe.

Od početka jula i u Srbiji je zabeležen blagi rast broja zaraženih. Primera radi 1. jula registrovano je 77 nova slučaja, dok je danas taj broj četvorostruko veći - 332 novozaraženih. U poslednja 24 sata u Srbiji nema preminulih, a na respiratoru je 11 pacijenata.

Grčka se sprema za vrhunac pandemije

Uprkos zloslutnim procenama od pre nekoliko nedelja da bi dnevni broj novozaraženih korona virusom mogao da dostigne brojku od 10.000, naučnici u Grčkoj sada predviđaju da će trenutni talas pandemije dostići svoj vrhunac u prvoj polovini avgusta.

Prošle nedelje stopa porasta novih slučajeva u Grčkoj je bila 12 odsto veća u poređenju sa prethodnim periodom.

Prema modelu predviđanja, koje je koristio profesor Dimostenis Sarijanis sa Univerziteta Aristotel u Solunu, četvrti talas epidemije se može ocekivati u periodu od 10. do 12. avgusta, sa dnevnim prosekom od oko 3.400 novoinficiranih, prenosi grčki dnevnik "Katimerini".

U razgovoru za TV Skaj, profesor Sarijanis je predočio da će od sredine avgusta tok pandemije zavisiti od toga kako napreduje program vakcinacije.

Nadležne zdravstvene službe potvrdile su da je u protekla 24 sata evidentirano 3.593 novih slučajeva kovida-19 nakon sprovedenih skoro 45.000 testova, a prijavljeno je i osam smrtnih slučajeva.

Prošle nedelje stopa porasta novih slučajeva u Grčkoj je bila 12 odsto veća u poređenju sa prethodnim periodom.

Plaža, Grčka, maske, more, razmak, socijalna distanca, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Rusiji već mesec dana preko 20.000 novozaraženih dnevno

Ruske vlasti saopštile su danas da su u poslednja 24 sata 23.032 osobe zaražene korona virusa.

Rusija već mesec dana beleži veliki broj umrlih od korona virusa, pa je danas preminuo čak 779 osoba.

U glavnom gradu Rusije i u drugim oblastima počela je kampanja revakcinacije za one koji su pre više od šest meseci primili dve doze vakcine protiv korona virusa.

Vlasti nude treću dozu vakcine zbog pojave novih sojeva virusa.

Predsednik Vladimir Putin nedavno je ponovo pozvao stanovništvo da se vakciniše i dodao da treba slušati instrukcije stručnjaka a ne glasine o korona virusu.

Rusija nastavlja kampanju vakcinacije, kako bi smanjili broj zaraženih

Rusija koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Izraelu više od 2.000 novih slučajeva korona virusa

Broj novih slučajeva korona-virusa u Izraelu i dalje značajno raste, a Ministarstvo zdravlja je juče prijavilo 2.112 novih slučajeva, što je najveći broj od sredine marta.

Kako je saopštila izraelska televizija, otprilike svaki 10. novi slučaj je osoba koja se vratila iz inostranstva, prenosi nemačka agencija Dpa.

Broj pacijenata zaraženih korona virusom sa težom kliničkom slikom porastao je na 138, u odnosu na 61 u ponedeljak pre nedelju dana.

Kako se navodi, većina novih slučajeva povezana je sa delta sojem virusa, prema zvaničnim podacima, dok među novim slučajevima ima mnogo mlađih ljudi, ali i onih koji su u potpunosti vakcinisani.

Više od 57 odsto izraelskih stanovnika je u potpunosti vakcinisano.

Kampanja vakcinacije Izraela bila je veoma uspešna, posebno na samom početku.

Kako je naveo premijer Naftali Benet, još uvek ima više od milion Izraelaca koji bi mogli da se vakcinišu, ali koji to nisu učinili.

korona virus, koronavirus, Izrael, Tel Aviv Foto: Tanjug/AP

Japan se nalazi pred kritičnom situacijom

U Japanu je danas potvrđen rekordan dnevni broj od preko 8.000 novoinficiranih korona virusom, od čega više od 3.000 u Tokiju, prenela je nacionalna NHK TV, pozivajući se na izvore japanske vlade.

Japan je uspeo da izbegne teške i bolne epidemijeske talase koji su zadesili druge zemlje kao što su Indija, SAD i Indonezija, međutim novi talas epidemije izazvan zaraznijim delta sojem virusa, stvara dodatni pritisak na bolnice u Tokiju, gradu domaćinu Olimpijskih igara.

Guverneri tri prefekture u neposrednoj blizini Tokija će, po svemu sudeći, zatražiti od vlade da proglasi vanredno stanje, preneli su jutros lokalni mediji. Ranije su javili da su vlasti zatražile od bolnica da obezbede veći broj kreveta zbog ubrzanog širenja korona virusa.

I pored dobrih rezultata japanskih sportista, novi skok slučajeva koronavirusa može umanjiti entuzijazam Japanaca za Olimpijske igre, koje se inače odvijaju pod dosad nezabeleženim uslovima, uključujući i zabranu prisustva gledalaca na većini događaja.

Nagli porast broja obolelih u Tokiju mogao bi da bude problematičan i za premijera Japana Jošihida Sugu, kome je rejting pao na najniži nivo od stupanja na dužnost prošlog septembra.

Japan korona Printscreen: Worldometers

Malezija drugi dan zaredom beleži rekorde

Teška situacija je i u Maleziji u kojoj je poslednjih nekoliko dana registrovan rekordan broj zaraženih. Malezija je juče drugi dan zaredom prijavila i rekordan broj preminulih - 207, a broj pacijenata koji su u kritičnom stanju takođe je visok, što predstavlja dodatni izazov za lekare.

Broj slučaja na odeljenju intenzivne nege veći je od 1.100, a polovina njih zahteva respirator ili mehaničku ventilaciju. Juče je zabeleženo 16.117 novih slučajeva korone, što je drugi najveći dnevni rekord Malezije nakon što je pre dva dana prijavljeno više od 17.000 infekcija.

Najteža situacija je u Klangu u kom je registrovano više od polovine novih slučajeva 6.616, dok je u Selangoru i Kuala Lumpuru zabeleženo po 2.457 novozaraženih.

Uprkos strogim merama u lokdaunu koji je u ovoj zemlji na snazi od 1. jula broj slučaja nastavio je da skače. Zbog teške situacije u kojoj se nalaze, medicinski radnici u ovoj zemlji organizovali su nekoliko protesnih šetnji kako bi upozorili vlasti te zemlje na tešku situaciju koja im predstoji.

Trenutno je u Maleziji aktivno 170.024 slučaja, a od početka pandemije preminulo je 8.408 osoba.

Malezija korona Printscreen: Worldometers

U Bangladešu rekordan broj zaraženih i preminulih

Bangladeš je registrovao najveći broj zaraženih i preminulih od  korona virusa u jednom danu uprkos strogom lokdaunu koji je uveden radi suzbijanja broja infekcija.

Vladina Generalna direkcija za zdravstvene usluge u ponedeljak je saopštila da je u poslednja 24 sata zabeleženo 15.192 slučaja infekcije i 247 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 1.179.827, a broj umrlih na 19.521 od početka pandemije u martu prošle godine.

Novi rekord potvrdio je upozorenja zdravstvenih stručnjaka da bi epidemija mogla da se pogorša kada su vlasti 13. jula na više od nedelju dana ublažile zdravstvena ograničenja kako bi omogućile ljudima da putuju uoči muslimanske proslave praznika Ramazanskog bajrama.

Minisar zdravlja rekao je da je situacija pred kolapsom budući da je 90 odsto bolničkih kapaciteta popunjeno. 

U Bangladešu je aktivno 152.559 slučaja, dok je do sada preminulo 19.779 osoba.

Bangladeš korona Printscreen: Worldometers

U Iranu više od 35.000 novozaraženih

Iran je od početka pandemije prvi put prešao granicu od 30.000 zaraženih korona virusom u jednom danu, a novi rekord, s više od 12.000 novih slučajeva, potvrdio je i susedni Irak, što je najveći broj od početka pandemije koja je u svetu odnela dosad više od 4 miliona života.

Iran je u ponedeljak prvi put prešao granicu od 30.000 novozaraženih, objavilo je ministarstvo zdravstva manje od nedelju dana otkako je u utorak bio potvrđen prethodni rekord - 27.444. U protekla 24 sata Iran je potvrdio 34.951 novozaraženih.

Vlasti su 19. jula zatvorile javne službe i banke u Teheranu i u susednoj pokrajini Alborc kako bi obuzdali širenje virusa, ali Iran nije nikada od početka pandemije proglasio opšte zatvaranje za svoja 84 miliona stanovnika.

Već nekoliko nedelja Iran mukotrpno pokušava da obuzda širenje bolesti i navodi da je reč o "petom talasu".

Kampanja vakcinisanja počela je u februaru, ali jako sporo napreduje. Tek nešto više od 8.1 milion ljudi primilo je prvu dozu, a 2.4 miliona obe, navelo je u ponedeljak ministarstvo zdravstva.

U Iranu se građani vakcinišu dvema vakcinama proizvedenim u toj zemlji.

Iran korona Printscreen: Worldometers

Irački zdravstveni sistem je na izdisaju

U protekla 24 sata potvrđeno je 12.180 novozaraženih, najviše od početka pandemije u martu 2020, objavilo je iračko ministarstvo zdravstva.

Više od 1.5 miliona ljudi je zaraženo, a 18.418 umrlo je od posledica u zemlji u kojoj je zdravstveni sistem gotovo na izdisaju, a stanovništvo skeptično prema vakcinama.

- Današnji rekord ne iznenađuje zbog nepoštovanja obaveznih sanitarnih mera i zabrane okupljanja - rekao je Saif al-Badr, portparol ministarstva zdravstva u Bagdadu. - Porast je verovatno posledica proslava Kurban bajrama i okupljanja, uprkos upozorenjima ministarstva - rekao je.

Najveći porast je u iračkom Kurdistanu s više od 3.500, a to je dvostruko više od dnevnih brojki proteklih dana.

Od 40 miliona Iračana tek nešto više od 1.3 miliona je vakcinisano do danas.

Zdravstveni sistem izjeden korupcijom, ratom i sektaških sukoba, ne uspeva da odgovori na pandemiju.

Dva smrtonosna požara u bolnici u Bagdadu s 80 mrtvih u aprilu i u bolnici u gradu Nasiriji sredinom jula sa 60 mrtvih pokazuju katastrofalno stanje bolnica i raspiruju gnev stanovništva.

Irak korona Printscreen: Worldometers

Južna Koreja se bori sa četvrtim talasom

U Južnoj Koreji registrovano je 1.896 novozaraženih, što je najveći dnevni porast u toj zemlji, u uslovima kada se Seul bori sa suzbijanjem četvrtog talasa i zaraznijim delta sojem.

Time je oboren prethodni rekord koji je postavljen 22. jula, jer se infekcije šire izvan glavnog grada Seula i susednih regiona u kojima postoje najstroža pravila o socijalnom udaljavanju.

Oko 70 odsto stanovništva Južne Koreje još nije dobilo ni prvu dozu vakcine protiv virusa, navodi AP.

Juzna Koreja korona Printscreen: Worldometers

Video: Darija Kisić Tepavčević o trećoj dozi vakcine: Sada nije prioritet da se razmišlja o tome

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    28. jul 2021 | 20:49

    Samo prestanite da pisete o ovome

  • nikolas

    28. jul 2021 | 21:58

    BILOSKI RAT U SVETU NE JENJAVA -OVO JE 3 SVETSKI RAT GDE LJUDI UMIRU A EKONOMIJA SATIRE SA CILJEM DOLASKA GLADI BIBLIJSKIH RAZMERA!!!!!

  • Mirjana

    28. jul 2021 | 21:40

    Sve radi, bolnice, vojska, policija fabrike, restorani. Pa koga to napada ovaj tzv virus? Ako uvodi da se ljudi moraju vakcinisati da bi popili kafu, gde ce onda Kon da je pije kafu? Ovo je plan, da decu prisile na pelcovanje. Ne dajte svoju decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA