≫ 

"Dim i pepeo svuda, avioni gase plamen": Igor okružen požarima u Turskoj, vatrogasci se ne predaju

Požar u okolini Antalije gori već drugi dan, ali vatrogasci čine sve da obuzdaju vatrenu stihiju

  • 3

Turska se trenutno bori sa požarima na više lokacija oko popularnih turističkih mesta. Najmanje tri osobe su stradale u požaru koji je izbio juče oko podneva nedaleko od Antalije, u Manavgatu u blizini popularnog Sidea. Požar se, usled jakog vetra, brzo proširio i počeo da guta domaćinstva, pa su brojni građani morali da budu evakuisani.

Već više od 24 sata vatrogasci pokušavaju da obuzdaju vatru, gaseći požar i iz vazduha sa više od 20 letelica.

U ovom trenutku nekoliko hiljada naših državljana letuje u ovoj regiji, ali kako su nam potvrdili iz više turističkih agencija, niko od putnika nije ugrožen.

- Na terenu smo i obišli smo sve naše u goste u hotelima na tom području. Vatra nije blizu hotela i nismo imali pritužbi gostiju - naveli su iz jedne turističke agencije sa kojom smo razgovarali.

Igor, koji trenutno letuje u Sideu, kaže da požar bukti već drugi dan na nekoliko kilometara od hotela u kojem je odseo, ali da su za sada bezbedni.

- Ogromna količina dima je na nebu i pada pepeo. Turci gase požar sa velikim brojem helikoptera i avionom. Veliki broj vatrogasnih vozila je uključen. Struje nema, pa hotel uključuje agregat. Tako je i u drugim objektima - kaže Igor za Telegraf.rs.

On se, kao i svi drugi, nada da će napori vatrogasaca uroditi plodom.

- Nadamo se da će obuzdati vatrenu stihiju. Temperatura je 40 stepeni trenutno i duva topao vetar - kaže nam Igor.

Rusija priskočila u pomoć

U gašenju požara u antalijskoj regiji učestvuju i ruski avioni Berijev Be-200.

- Tri ruska protivpožarna aviona Be-200 pomažu Turskoj u regionima gde se bukte požari - navodi se u saopštenju ruske ambasade u Ankari.

Diplomatska misija Rusije u Ankari se nada da će šumski požar u južnoj Turskoj biti ugašen brzo, tako da ne izazove veliku štetu. I u ruskom konzulatu u Antaliji je rečeno da požar ne ugrožava glavne turističke atrakcije u toj oblasti.

Podsetimo, danas su požari buknuli u okolini Marmarasa i Bodruma, a jak vetar je olakšao brzo širenje vatre. U Marmarisu neprekidno bar pet helikoptera gasi požar iz vazduha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA