Medicinske sestre traže veće plate, sele iz Mađarske zbog uslova: "Zašto uvek nas zaborave?"

Kao i mnogim istočnoevropskim zemljama, Mađarska se bori sa nedostatkom lekara i medicinskih radnika

  • 3
Mađarska protest zdravstvenih radnika

Foto: Tanjug/AP

Više od 1.000 medicinskih sestara danas je na protestu u Budimpešti zatražilo bolje plate u trenutku kada istraživanja pokazuju da mnoge od njih razmišljaju o napuštanju zemlje zbog boljih uslova na drugom mestu.

Medicinske sestre u belim majicama i sa belim balonima okupile su se na centralnom gradskom trgu, a stotine njih stiglo je iz unutrašnjosti i putovalo je satima da prisustvuje protestu, prenosi Rojters.

Najvažniji zahtev koji su uputile medicinske sestare na današnjem protestu jeste povećanje plata srazmerno nedavnom povećanju plata lekara.

"Mi smo osoblje srednjeg nivoa koje se uvek zaborave kada se povećavaju plate", rekla je Ibolija Pinter Gal, koja radi kao medicinska sestra više od tri decenije.

Ona se brine za kovid pacijente na odeljenju intenzivne nege od marta 2020, a obećana joj je dodatna plata za visokorizični rad, ali je još nije dobila.

Na protest je pozvan i mađarski ministar za ljudske resurse Mikloš Kašler, koji nije došao, već je poslao pismo u kome je zahvalio sestrama na poslu koju obavljaju.

"Moglo bi da dođe do velikog talasa odlaska medicinskih sestara kada se ukinu ograničenja putovanja zbog pandemije širom Evrope", poručio je Zoltan Balog, predsednik Komore mađarskih zdravstvenih radnika.

On je naglasio da Mađarsku godišnje napusti oko 400-500 medicinskih sestara, a prema istraživanju koje je Komora sprovela prošlog meseca više od 1.000 medicinskih sestara razmišlja o napuštanju Mađarske.

Kao i mnogim istočnoevropskim zemljama, Mađarska se bori sa nedostatkom lekara i medicinskih radnika jer su domaće plate manje u poređenju sa zapadnoevropskim nivoima, što opterećuje zdravstveni sistem.

Parlament je prošlog oktobra usvojio zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je lekarima doneo značajno povećanje plata, a ono se nije odnosilo na medicinske sestre kojima su plate povećavane samo u manjem procentu od 2019.

Novi zakon usvojen prošle jeseni takođe je primorao zdravstvene radnike da biraju između rada u državnom ili privatnom zdravstvenom sektoru, a skoro 4.000 ljudi, ili 3,7 odsto svih medicinskih stručnjaka, odlučilo je da napusti javni zdravstveni sistem do roka za svoju odluku u martu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    31. jul 2021 | 13:30

    Najgori ljudi su medicinari. Dok im ne das mito i potkupis nece da rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA