≫ 

I početak avgusta vreo u Evropi: Biće još toplije narednih dana, u ovim zemljama do 47 stepeni

Poslednje prognoze predviđaju potencijalno veoma visoke temperature širom južnog Balkanskog poluostrva, a očekuje se da će naredni dani biti najtopliji u godini za čitavu Evropu

  • 9
vrućina evropa

Foto: severe-weather.eu

Najintenzivniji toplotni talas godine i dalje traje širom jugoistočne Evrope, sa najvišim izmerenim temperaturama između 42 i 45 stepeni Celzijusovih na jugu Italije, preko Grčke do zapadne Turske proteklih nekoliko dana. Dok ulazimo u avgust, očekuje se da će toplotni talas postati još jači i možda dovesti do obaranja rekorda u Evropi, a očekuje se temperatura do 47 stepeni.

Dok je jul bio vreo širom južnog i jugoistočnog dela evropskog kontinenta, mesec se završio sa ekstremnom vrućinom protekle nedelje i tokom vikenda. Najgora vrućina bila je širom južne Italije, Grčke i Turske, kao i u Albaniji, Severnoj Makedoniji, južnoj Srbiji i Bugarskoj.

Temperature su se postepeno povećavale posle utorka, nakon što je iznad Mediterana i Balkanskog poluostrva došlo do intenziviranja toplotnog talasa. Do sada su posmatrane maksimalne temperature bile do skoro 45 stepeni ovog vikenda.

Dok ulazimo u prvu nedelju avgusta, toplotni talas će postati još jači, piše Severe weather. Očekuje se da će se prognozirane maksimalne temperature u delovima južnog Balkanskog poluostrva od ponedeljka do četvrtka popeti vrlo blizu dosadašnjem evropskom toplotnom rekordu.

Grčka, delovi Bugarske i zapadne Turske iskusiće još više temperature, a verovatno će najgore biti iznad Grčke, ističe portal.

Prognozira se temperatuta do oko 47 stepeni u regionu Tesalija u severnoj Grčkoj. Ovaj region je takođe poznat po ekstremnim vrućinama u prošlosti.

Larisa, prestonica ove regije, često je najtoplije područje u Grčkoj tokom leta i biće i tokom ovog toplotnog talasa. Grad je najvišu temperaturu zabeležio u leto 2000, kada je izmereno 45,4 stepeni.

Kako prenosi Severe Weather, poslednje prognoze predviđaju potencijalno veoma visoke temperature širom južnog Balkanskog poluostrva. Očigledna značajna temperaturna anomalija se primećuje nad Grčkom. Vrlo je verovatno da će se toplotni talas nastaviti tokom većeg dela prve nedelje avgusta, ili čak i dalje.

vrućina evropa

Foto: meteo.gr

Širom Grčke, Turske i Sicilije besne šumski požari i očekuje se da će ih biti još više, dok se suvi i vetroviti uslovi nastavljaju tokom prve nedelje poslednjeg letnjeg meseca 2021. godine.

Veoma vruće bilo je u subotu u Grčkoj, kada je živa u termometru stigla do skoro 45 stepeni posle podne. Najviša temperatura izmerena je u gradu Arfara, gde je bilo 44,6 stepeni. Još nekoliko stanica izmerilo je iznad 42 stepena.

U Grčkoj je u subotu, 31. jula, takođe bila 24-satna minimalna temperatura. Ostrvo Kalimnos zabeležilo je izuzetnih 34,3 stepeni, najvišu minimalnu temperaturu ikada zabeleženu u Evropi tokom jula meseca.

Mnogi rekordi mogli bi da budu oboreni tokom vrhunca toplotnog talasa narednih dana, ističe portal.

Očekuje se da će naredni dani biti najtopliji u godini za čitavu Evropu, jer prognoza temperature nagoveštava potencijal za skoro obaranje dosadašnjeg evropskog rekorda visokih temperatura.

Ostatak Evrope će videti osvežavajući vazduh sa promenom vremenskih obrazaca. Barem u prvoj nedelji avgusta temperature će biti prilično normalne za mnoge Evropljane. Osim onih pod vrelim vrućinama na jugu Balkana i u Turskoj.

Od ponedeljka do četvrtka do 47 stepeni

 

Iako su temperature bile veoma visoke proteklog vikenda, postaće još toplije narednih dana, tačnije od ponedeljka, 2. avgusta do četvrtka, 5. avgusta, prenosi Severe weather.

Zemlje na Balkanskom poluostrvu, uključujući Grčku, Albaniju, Severnu Makedoniju, Rumuniju i Bugarsku, doživeće oko 15 stepeni toplije temperature od normalnih. Ovo je izuzetno vruć period za početak avgusta. I ovih dana se u južnoj Italiji, a posebno u zapadnoj Turskoj, predviđaju veoma vrući dani.

U zavisnosti od vremenskog modela, opšti položaj gornjeg vrha (grebena) u jugoistočnoj Evropi varira, pa će vrhunac toplotnog talasa verovatno biti dostignut u ponedeljak ili utorak. Iako će se ekstremne vrućine produžiti još nekoliko dana.

Predviđa se da će u ponedeljak najviše poslepodnevne temperature u nekim delovima Grčke stići do gotovo istorijskih vrednosti. Kako je prikazano na sajtu, temperatura bi mogla da dostigne čak 46 do 47 stepeni u centralnim i severnim delovima Grčke.

vrućina evropa

Prognozirane temperature za 2. avgust Foto: meteo.gr

I u Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i zapadnoj Turskoj biće izuzetno vruće, u ponedeljak je ponovo moguće 41-43 stepeni. Kao i nad delovima južne Italije, uključujući Siciliju. Takođe će u ponedeljak u južnoj Rumuniji biti verovatno do 41-42 stepeni.

Utorak i sreda će verovatno biti poslednji dani najekstremnijih temperatura. Tada bi temperature konačno trebalo da padnu za nekoliko stepeni, iako bi ostale oko 40 stepeni verovatno tokom ostatka nedelje.

I u utorak i sredu u Grčkoj bi mogla biti najviša temperatura od oko 46 stepeni, dok će na ostatku južnog Balkanskog poluostrva biti manje vruće.

Sreda bi mogla da bude najtopliji dan u zapadnoj Turskoj u ovom toplotnom talasu. Očekuje se temperatuta od 45 do 47 stepeni, a slični uslovi mogući su i u četvrtak.

Slične temperature oko 40 stepeni očekuju se i na Siciliji, Severnoj Makedoniji i južnoj Bugarskoj.

Prema vremenskim trendovima, toplotni talas će se nastaviti do sredine avgusta u jugoistočnim delovima Evrope. U suštini nema šanse za bilo kakve padavine za Grčku ili Tursku u narednim nedeljama. Ovo je veoma zabrinjavajuće jer će se ekstremna suša pogoršati.

Temperature od oko 10, 11 stepeni iznad normale za početak avgusta ostaće u Grčkoj do kraja ove nedelje, a malo niže biće nakon toga.

Slične temperature ostaće iznad zapadne Turske do sledećeg vikenda, nakon toga će biti malo niže.

Ekstremno vreme već je izazvalo šumske požare u delovima Balkana i Turske, čije gašenje otežavaju visoke temperature i vetroviti uslovi.

Video: Kako se rashladiti na 39? Najbolje je u supermarketu u delu sa smrznutim povrćem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    2. avgust 2021 | 13:26

    Aha u evropi vreline prolazim kroz austriju 11 stepeni pre ce snega imati.

  • Mirko

    2. avgust 2021 | 13:46

    Daj bre konkretno za Srbiju, puca mi za ostale ...

  • Vuk

    2. avgust 2021 | 13:46

    Samo tako, sve smo to zaslužili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA