≫ 

U Kini se širi delta soj korone: Peking i Vuhan među novim žarištima, testirani milioni ljudi

Epidemija je, takođe, izazvala zabrinutost u vezi sa vakcinama, jer se pokazalo da su neki od zaraženih bili vakcinisani

  • 5
Peking, Peščana oluja

Foto: AP Photo/Andy Wong

Nova epidemija korona virusa u Kini proširila se na više lokacija, izazivajući zabrinutost u lokalnim medijima zbog izloženosti zemlje visoko zaraznom delta soju korona virusa. Novi slučajevi su se prvi put pojavili na aerodromu Nanđing, vlasti su po hitnom postupku testirale 9,2 miliona stanovnika Nanđinga. Međutim epidemija je stigla i do Pekinga i Vuhana.

U roku od 10 dana otkriveno je više od 300 slučajeva, javlja Bi-Bi-Si.

Naslovima u lokalnim novinama dominiraju vesti o epidemiji, a državni specijalista za respiratorne bolesti navodno je izrazio ozbiljnu zabrinutost. Vlada u Pekingu je uvela nova ograničenja za putovanja i testira milione ljudi.

Još, međutim, nije jasno koliko je ljudi u Kini potpuno vakcinisano, navodi Bi-Bi-Si, iako kineske vlasti tvrde da je do sada dato više od 1,6 milijardi doza.

Ukupno je 15 provincija i opština do sada potvrdilo nove slučajeve korona virusa, koji su pretežno povezani sa epidemijom koja je počela u Nanđingu u istočnoj kineskoj provinciji Ðengsu. Kineske vlasti su širenje delta soja pripisale i domaćoj turističkoj sezoni.

Iako je broj slučajeva znatno niži nego u ostatku sveta, ovo se smatra najvećom epidemijom u poslednjih nekoliko meseci u Kini, zemlji koja je prosle godine bila uspešna u kontroli virusa unutar svojih granica.

Vuhan Kina koronavirus godišnjica početka karantina

Foto: Tanjug/AP

Novi slučajevi su se prvi put pojavili u julu na aerodromu Nanđing, među radnicima koji su čistili avion koji je stigao iz Rusije. Vlasti su odmah testirale 9,2 miliona stanovnika Nanđinga i uvele karantin stotinama hiljada ljudi. Međutim, tokom vikenda se pažnja preusmerila ka popularnoj turističkoj destinaciji DŽangđađe u centralnoj provinciji Hunan, gde su se pojavili mnogi novi slučajevi.

Sve atrakcije u tom gradu su zatvorene, a od turista se traži da urade kovid test pre nego što napuste grad, izvestili su lokalni mediji.

Epidemija se razbuktala i u Pekingu

 

Nova epidemija stigla je i do Pekinga, a grad je prijavio nekoliko lokalno prenosivih infekcija. Sve vazdušne, autobuske i putničke veze Pekinga sa područjima sa pozitivnim slučajevima su prekinute, a svim turistima je takođe zabranjen ulazak u glavni grad. Zvanično se dozvoljava ulazak samo "esencijalnim putnicima" sa negativnim testovima na kovid.

Virus je stigao i do Vuhana, kineskog grada u kojem se prvi put pojavio kovid-19, a sedam osoba je pozitivno testirano na virus. Kina se takođe bori sa povećanjem broja slučajeva u gradu DŽengdžou, u severnoj provinciji Henan, koja je prošlog meseca doživela razorne poplave, kao i na ostrvu Hajnan.

List "Global tajms" nazvao je epidemiju "najozbiljnijom od Vuhana", a u odvojenom uvodniku kritikovao je "upadljive rupe" u merama prevencije protiv kovida.

Epidemija je, takođe, izazvala zabrinutost u vezi sa vakcinama, jer se pokazalo da su neki od zaraženih bili vakcinisani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žeks

    2. avgust 2021 | 17:10

    Kad otkriju ko im je doneo virus radiće balističke rakete sa bojevim glavama,mada znaju već sada.

  • @Kiki

    2. avgust 2021 | 15:50

    Lesi se vraća kući. Ako, ako, neka tamo i ostane. Ima boga.

  • Korona

    2. avgust 2021 | 16:51

    Siri dalje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA