≫ 

Otac skreće pažnju sa Olimpijade: Štrajkuje glađu ispred stadiona u Tokiju, ne zna gde su mu deca

Njegov slučaj nije izolovan u zemlji koja dozvoljava samo jednom roditelju starateljstvo nad decom kada se brakovi raspadnu - zbog čega se neki odlučuju na drastičan potez - kidnapovanje sopstvene dece

  • 0
Vincent Fichot, Olimpijada, Tokio, štrajk glađu Foto: Profimedia/AFP/Philip FONG

Dok ceo svet prati Olimpijske igre u Tokiju, jedan otac iz Francuske uspeo je da privuče pažnju na, kako kaže, problem kidnapovanje dece od strane roditelja u Japanu.

Vinsent Fišo je 10. jula započeo štrajk glađu ispred Olimpijskog stadiona u Tokiju. On tvrdi kako je njegova žena Japanka nestala iz porodičnog doma sa dvoje dece pre tri godine i da ih otada nije video.

- Bio je petak, 10. avgust 2018. godine. Probudio sam se ujutru, kuća je izgledala potpuno normalno, doručkovao sam. Kada sam se vratio u 18 sati, video sam da je sve nestalo iz kuće - nameštaj, stvari, automobil i moja deca - ispričao je Vinsent za BBC.

Tada je pozvao advokata i rekao mu da je kuća prazna i da ne može da dobije ženu. Pitao ga je šta se dešava.

- On mi je veoma opušteno rekao da je ona otela moju decu i da ih više nikada neću videti - prisetio se otac.

Njegov slučaj nije izolovan u zemlji koja dozvoljava samo jednom roditelju starateljstvo nad decom kada se brakovi raspadnu.

Njemu su se pridružili i drugi roditelji koji ne znaju šta je sa njihovom decom niti gde se nalaze.

Roditelji kažu da su im bivši japanski supružnici zabranili pristup deci nakon razvoda. Tvrde da postoje hiljade ljudi kao što su oni.

Kako objašnjava BBC, u Japanu postoji sistem jedinstvenog starateljstva - to znači da, kada dođe do razvoda, samo će jedan roditelj dobiti starateljstvo nad decom. Ne postoji alternativa.

Zbog toga neki roditelji odlučuju da otmu sopstvenu decu i da ih prijave u njihovom sopstvenom domaćinstvu.

Kada se to dogodi, skoro je nemoguće da drugi roditelj promeni situaciju, prenosi BBC.

Neki advokati u Japanu su ovo objasnili rečima: "Roditelj koji prvi kidnapuje decu - pobeđuje".

Među njima je i jedan majka iz Japana koja je izgubila svaki kontakt sa decom kada je izašla iz nesrećnog braka pre tri godine.

- Nisam videla svoju decu tri godine i četiri meseca. U početku sam plakala svaki dan, gledala u nebo čekajući da ih vidim - rekla je Čiharu.

Dodala je kako na njihove rođendane može samo da plače.

- Ne mogu da shvatim zašto mi nije dozvoljeno da vidim svoju decu, one koja sam radila. To je preteško - rekla je Čiharu.

Vinsentov protest privukao je mnoge druge slične priče, među kojima je i Bambou, koja kaže da joj nije bilo dozvoljeno da vidi oca, takođe Francuza, 14 godina.

- Razveli su se kada sam imala četiri godine. Nisam ga videla sve do 18. Mama mi nije rekla da je zvao i slao mi poklone - rekla je Bambou.

Kada je napunila 18 godina, želela je da vidi oca, zbog čega je odlučila da ga poseti u Francuskoj.

- Otkrila sam da je priča o razvodu, koju su mi ispričali, bila lažna. Rekli su mi da me ne voli, ali to nije bila istina - rekla je devojka.

BBC je pokušao da stupi u kontakt sa Vinsentovom suprugom, ali je ona odbila da razgovara.

Fišo je morao da prekine sa štrajkom nakon pada koji je zahtevao hospitalizaciju i operaciju, ali je obećao da će nastaviti sa njim.

Video: Fudbaleri Borca razvlače šatore ispred gradske uprave i štrajkuju glađu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA