≫ 

Stravičan snimak požara na grčkom ostrvu Evija: Nebo se ne vidi od dima i vatre, postalo je crveno

U šumskom požaru uništeno je više od 2.000 hektara zemlje sa šumama, kućama, skladištima, proizvodnim objektima i smeštajnim kapacitetima

  • 8
Evija požar Grčka Evia

Printskrin: Facebook/Meteology

Grčka se danima bori sa šumskim požarima, koji su naterali meštane i turiste na evakuaciju, a strašan snimak vatrene stihije dolazi i sa ostrva Evija.

Na snimku koji je objavljen na Fejsbuku vidi se veliki požar u mestu Rovies koji guta šumu i čini se da se veoma približio kućama na plaži.

Dim i vatra prekrili su nebo, koje je postalo crveno.

Vlasti su izdale hitno naređenje da svi turisti i stanovnici siđu do plaža i vrši se hitna evakuacija čamcima i trajektima. Jedna osoba bila je proglašena nestalom, ali je, kako javljaju grčki mediji, pronađena u poslepodnevnim satima.

Kako je saopšteno ranije danas, u šumskom požaru na Eviji uništeno je više od 2.000 hektara zemlje sa šumama, kućama, skladištima, proizvodnim objektima i smeštajnim kapacitetima.

Požar trenutno gori na četiri fronta na tom ostrvu.

- Ovo potpuno uništenje je bez presedana - rekao je regionalni guverner Fanis Spanos za agenciju ANA-MPA, pozivajući organe civilne zaštite da pošalju što je moguće veću pomoć.

Spanos je rekao da su se stotine vatrogasaca, opštinskih timova i volontera borili čitavu noć da obuzdaju požar koji je izbio u šumskom području na periferiji primorskog sela Limni na severu ostrva.

Dodao je da su kanaderi imali problema sa pružanjem pomoći zbog loše vidljivosti.

Prema podacima ANA-MPA, požar je i dalje aktivan na četiri fronta, uključujući Kafkalu, gde se kreće prema Roviesu na obali, i Vateri, gde preti selu Limni.

- Osam sela je bezbedno evakuisano. U nekim slučajevima evakuacija se mogla činiti preteranom, ali naša glavna briga bila je osigurati da ljudski životi nisu ugroženi - rekao je Spanos.

Video: Vatra guta sve pred sobom: Veliki požari na Rodosu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    4. avgust 2021 | 16:33

    Sada vidite koliko je posao vatrogasaca bitan… Treba im vanredno povecati platu, kao sto je bilo sa lekarima…

  • Grci

    4. avgust 2021 | 17:06

    Vec godinama pale svoja imanja i dobiju parcele za prodaju!!

  • ....

    4. avgust 2021 | 20:01

    80% požara je podmetnuto.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA