Francuski sud kaznio državu sa 10 miliona evra: "Uradili ste malo da poboljšate kvalitet vazduha"

Međutim, sud je zapretio da će kažnjavati državu sa dodatnih deset miliona evra na svakih šest meseci dok se ne ispune standardi

  • 0
Sudija, sudski čekić, presuda Foto: Shutterstock

Najviše pravno telo u Francuskoj kaznilo je danas državu sa 10 miliona evra jer nije uspela da poboljša kvalitet vazduha u pojedinim oblastima u zemlji.

Kazna dolazi četiri godine nakon što je državni savet, koji služi kao pravni savetnik izvršnom i vrhovnom sudu, naredio vladi da smanji nivoe azotnog oksida i štetnih čestica u više od 10 zona, kako bi bili u skladu sa evropskim standardima, preneo je Rojters.

U svojoj odluci, sud je naveo da je vlada predsednika Emanuela Makrona uradila isuviše malo da poboljša kvalitet vazduha u pojedinim zonama, da je nivo štetnih gasova u 2020. godini bio isuviše veliki u Parizu i drugom najvećem gradu, Lionu.

- Mere koje je preduzela vlada su nedovoljne da bi se odluka suda iz 2017. godine smatrala potpuno izvršnom - naveo je državni savet.

Vlada se branila da je uvela nove mere od prošlog juna sa ciljem da očisti gradski vazduh, uključujući i uvođenje zona sa malom emisijom štetnih gasova, da je podsticala na (kupovinu) električnih i hibridnih automobila i da je postepeno ukidala naftne kotlove.

Međutim, sud je zapretio da će kažnjavati državu sa dodatnih deset miliona evra na svakih šest meseci dok se ne ispune standardi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA