Veliki požar blizu drevne Olimpije: Vatru gasi 46 vatrogasaca i 4 aviona, evakuisano stanovništvo

Ukupno 76 domova ozbiljno je oštećeno u požaru u Varimpompiju, rekao je zamenik ministra civilne zaštite i upravljanja krizama Nikos Hardalias

  • 0
Grčka, Olimpija, požari

Foto: Tanjug/AP

Veliki požar izbio je u okolini drevne Olimpije na peloponezu u Grčkoj, a stanovnici iz pet okolnih područja su evakuisani. Zbog požara svoje domove su napustili meštani Herakleia, Pournaria, Pelopia, Platanosa i Kafkanije.

Na terenu je 46 vatrogasaca koji se bore sa vatrenom stihijom, a u pomoć su im danas stigla i četiri aviona. Ukoliko vatra uskoro ne bude lokalizovana preti da ugrozi poznati lokalitet Olimpiju, ali i okolna mesta u kojima živi stanovništvo. 

Jučerašnji dan bio je posebno težak za Grčku. Do sada je Grčku zahvatio 81 požar, a posebno teška situacija bila je blizu granice sa Severnom Makedonijom, blizu glavnog grada, a danas je najteže na ostrvima Kos i Evija. U noći između utorka i srede buknuo je još 41 požar širom zemlje, saoštila je grčka vlada, prenosi greekreporter.com.

Grčka, Olimpija, požari

Foto: Tanjug/AP

Izuzetno visoke temperature i jak vetar koji poslednjih dana duva u Grčkoj omogućavaju širenje požara i otežavaju posao vatrogascima. 

Prema zvaničnomsaopštenju Sekretarijata civilne zaštite u Atini, 520 vatrogasaca, 17 terenskih timova, 150 vatrogasnih vozila, devet helikoptera i sedam aviona borilo se sa vatrenom stihijom u Atini.

Grčka, Olimpija, požari

Foto: Tanjug/AP

Ukupno 76 domova ozbiljno je oštećeno u požaru u Varimpompiju, rekao je zamenik ministra civilne zaštite i upravljanja krizama Nikos Hardalias.

Dajući početnu procenu štete, Hardalias je rekao da je uništeno 1250 hektara šuma, 76 kuća i 27 firmi pretrpelo je ozbiljnu štetu, a 18 kuća je delimično oštećeno.

- Naš prvi prioritet je ljudski život. Ljudski život je iznad svega - rekao je Hardalias.

Video: Vatra guta sve pred sobom: Veliki požari na Rodosu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA