≫ 

Potresni snimci požara u Olimpiji: Izgorela crkva Svetog Ilije, od svetinje ostali samo zidovi

U jednom trenutku su se začule tri jače eksplozije, nakon kojih je vatra počela jače da bukti

  • 1
Grčka, Olimpija, požari Ilustracija / Foto: Tanjug/AP

Veliki požar izbio je u okolini drevne Olimpije na peloponezu u Grčkoj, a stanovnici iz pet okolnih područja su evakuisani. Zbog požara svoje domove su napustili meštani Herakleia, Pournaria, Pelopia, Platanosa i Kafkanije.

Na terenu je 46 vatrogasaca koji se bore sa vatrenom stihijom, a u pomoć su im danas stigla i četiri aviona. Ukoliko vatra uskoro ne bude lokalizovana preti da ugrozi poznati lokalitet Olimpiju, ali i okolna mesta u kojima živi stanovništvo.

U požaru je potpuno izgorela crkva posvećena proroku Iliji. Od crkve koja je izgrađena još 1922. godine posle požara ostali su samo zidovi.

Na snimku koji se širi društvenim mrežama vidi se kako vatra i gust dim "gutaju" crkvu, dok nemoćni građani posmatraju užasan prizor.

U jednom trenutku su se začule tri jače eksplozije, nakon kojih je vatra počela jače da bukti.

Nemoćni građani nemo su posmatrali kako gori pravoslavna svetinja, a na licu mesta prisutni su i reporteri.

Podsetimo, do sada je Grčku zahvatio 81 požar, a posebno teška situacija bila je blizu granice sa Severnom Makedonijom, blizu glavnog grada, a danas je najteže na ostrvima Kos i Evija. U noći između utorka i srede buknuo je još 41 požar širom zemlje

Izuzetno visoke temperature i jak vetar koji poslednjih dana duva u Grčkoj omogućavaju širenje požara i otežavaju posao vatrogascima.

Prema zvaničnomsaopštenju Sekretarijata civilne zaštite 520 vatrogasaca, 17 terenskih timova, 150 vatrogasnih vozila, devet helikoptera i sedam aviona borilo se sa vatrenom stihijom u Atini.

Video: Požar u marini u Hrvatskoj: Vatra guta brodove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA