≫ 

U Severnoj Makedoniji alarmantna situacija sa požarima, stigla pomoć iz Srbije

Prema poslednjim podacima koje je juče saopštio direktor Centra za krizne situacije Stojanče Angelov, u zemlji je 10 aktivnih požara

  • 0
Požar Severna Makedonija Aleksandar Vulin

Foto: MUP

Situacija s požarima u Severnoj Makedoniji je alarmantna, trenutno je aktivno 10 požara, a najozbiljnija je situacija u opštini Makedonski Brod, kao i u regionu Pehčevo i Delčevo.

Na lokalizovanju i gašenju požara angažovani su svi raspoloživi kapaciteti - lokalne samouprave, Centar za krizne situacije, vojska, policija i građani, prenosi agencija MIA.

Pomoć je stigla i iz susednih zemalja, Srbije i Bugarske, a danas se očekuje i dolazak pomoći iz Slovenije u vidu 16 vatrogasnih vozila i 46 vatrogasaca.

Prema poslednjim podacima koje je juče saopštio direktor Centra za krizne situacije Stojanče Angelov, u zemlji je 10 aktivnih požara.

Zbog alarmantne situacije, Upravni odbor za koordinaciju i upravljanje kriznim situacijama predložio je Vladi da u roku od 30 dana donese odluku o postojanju krizne situacije na celoj teritoriji zemlje.

- Situacija se menja iz sata u sat. Ne možemo unapred predvideti kako će se požari ponašati, jer isključivo suva vegetacija, visoke temperature i vetar doprinose njihovom brzom širenju i promeni pravca - rekao je Angelov u izjavi za MIA.

Angelov je najavio pomoć iz Slovenije i u avionima, a to je zatraženo i od Grčke i očekuje se, kako kaže, pozitivan odgovor.

Za gašenje velikog šumskog požara u Pehčevu, koji je zahvatio sela Mačevo, Robovo i Umlena, prvo je poslato pet helikoptera, dva makedonska i tri srpska, ali su odmah po dolasku povučeni zbog izuzetno visokih temperatura.

Naporima stanovnika, vatrogasaca i svih uključenih spasen je manastir Svete Petke od požara.

Uveče su na području Prilepa bila aktivna dva požara, a bilo je i aktivnih žarišta u mestu Lipac, u kumanovskom kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA