Od Klintona i Trampa do princa Endrjua: Ko je ko u mreži skandala pedofila Džefrija Epstajna?

Brojne žene rekle su da ih je Epstajn zlostavljao godinama, neke od njih imale su samo 14 ili 16 godina. Miami Herald je preneo da je više od 100 žena dalo izjave advokatima ili tužiocu

  • 8
Dzefri Epstajn Virdzinija Roberts Vudi Alen Donald Tramp Gislejn Maksvel Bil Klinton Foto: Tanjug/AP, Profimedia/AFP/SVEN HOPPE

Nakon samoubistva milijardera i pedofila Džefrija Epstajna, fokus je pomeren na krug njegovih prijatelja i saradnika. Žena u centru skandala, Virdžinija Gufri, podnela je tužbu protiv princa Endrjua u Njujorku, optuživši ga da ju je zlostavljao.

Ko su ključne ličnosti u ovom seksualnom skandalu koji potresa svet i u kakvoj su vezi sa muškarcem, koji se udvarao bogatim i poznatim ličnostima širom sveta?

Džefri Epstajn

Nakon što je počeo da radi kao nastavnik, Epstajn se prebacio u finansije kada je ubedio oca jednog od svojih učenika da mu da posao u Bear Stearns-u. Brzo je napredovao na lestvici, impresionirao šefove svojom sposobnošću da bogate klijente učini srećnim i nakon samo pet godina provedenih u banci počeo da radi sam kao finansijski konsultant. Identitete svojih klijenata je krio, a samo nekolicina njih bila je poznata javnosti.

Džefri Epstajn Foto: Tanjug/AP

Epstajn je 2008. godine optužen za podsticanje na prostituciju maloletnih devojčica, ali je odslužio kratku kaznu u zatvoru nakon što je postigao dogovor sa tužilaštvom.

Čekao je početak suđenja zbog optužbi za trgovinu ljudima kada je izvršio samoubistvo u avgustu 2019. u ćeliji u Njujorku.

Princ Endrju

Princ Endrju je upoznao Epstajna 1999. godine, nakon što se raspao njegov brak sa Sarom Ferguson. U skandal je uvučen kada je isplivala fotografija na kojoj je princ uslikan sa jednom od Epstajnovih navodnih žrtava, Virdžinijom Džufri, sada Roberts. Fotografija je navodno nastala u kući Epstajna u Londonu.

Prince Andrew, Virginia Giuffre Foto: U.S. Second Circuit Court of Appeals

Princ je rekao da je Epstajna viđao jednom ili dva puta godišnje, da je odseo u njegovim brojnim rezidencijama, ali da je prekinuo veze sa njim 2011. godine, kada je fotografija na kojoj njih dvojica šetaju izazvala kritike.

Princ Endrju je negirao da je imao seks sa Roberts, dok je Bakingemska palata ove navode nazvala neosnovanim.

Gislejn Maksvel

Gislejn Maksvel je živela, putovala i radila sa Epstajnom krajem 1990. i početkom 2000. i optužena je da je vrbovala maloletne devojčice za seks sa njom i Epstajnom.

FBI ju je uhapsio u julu 2020. godine i optužena je da je igrala ulogu u "seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju" maloletnih devojčica od strane Epstajna. Veruje se da su se Maksvel i Epstajn zabavljali 1991. godine i ostali prijatelji nakon raskida.

Maksvel je negirala optužbe i kaže da su neke optužbe protiv nje gluposti.

Virdžinija Džufri (nekada Roberts)

Ona je jedna od navodnih Epstajnovih žrtava. Tvrdi da ju je Maksvel regrutovala da bude maserka Epstajnu, i da ju je on zlostavljao. Jedna je od prvih navodnih žrtava koja je javno progovorila o tome i nalazi se na sada već čuvenoj fotografiji sa princom Endrjuom.

Tvrdi da su je pozajmljivali Epstajnovim prijateljima i da je bila primorana da ima seks sa njima. Pre nekoliko dana podnela je tužbu protiv princa u Njujorku i optužila ga za zlostavljanje.

Druge navodne žrtve

Brojne druge žene rekle su da ih je Epstajn zlostavljao godinama. Miami Herald je preneo da je više od 100 žena dalo izjave advokatima ili tužiocu. Među njima su Džoana Sjoberg, Kortni Vajld, Mišel Likata, Džena-Lisa Džouns, Sara Rensom i mnoge druge.

Neke od njih rekle su da su uvučene u krug od strane Maksvelove nakon što im je bio ponuđen posao. Pojedine žrtve rekle su da ih je Epstajn zlostavljao u svojim domovima, neke su imale samo 14 ili 16 godina.

Bil Klinton

Klinton je postao blizak sa Epstajnom nakon što je napustio ovalnu kancelariju, ali kaže da nije znao ništa o Epstajnovim "užasnim zločinima".

Klinton je između 2001. i 2003. godine čak 26 puta leteo privatnim avionom pedofila milijardera. Prema izveštaju Gawker-a iz 2015. godine, Epstajn je imao 21 različiti imejl kontakt i broj za Klintona.

Bill Clinton, Ghislaine Maxwell, Bil Klinton, Žislen Maksvel Foto: Profimedia/The Mega Agency

Donald Tramp

Tramp je uslikan sa Epstajnom na različitim događajima tokom godina i jednom ga je nazvao "sjajnim".

Godinama su se kretali u istim krugovima na Floridi i Njujorku, ali je Tramp otada negirao da je bio blizak sa Epstajnom. Rekao je da ga je samo poznavao zbog svog kluba u Palm Biču, gde je Tramp 2001. godine uslikan sa Epstajnom i Maksvelovom.

Donald Tramp Džerfi Epstajn Printskrin: NBC

Lesli Veksner

Milijarder i osnivač firme za donji veš Victoria's Secret, jedini poznati klijent Epstajnove finansijske firme, zaposlio je finansijera 1991. godine kako bi brinuo o njegovom novcu.

Epstajn je navodno iz dogovora zaradio više od 200 miliona dolara. Međutim, Veksner je rekao da je Epstajn otuđio 46 miliona dolara iz njegovog ličnog bogatstva i prevario ga. Veksner je otpustio Epstajna "pre više od jedne decenije", navodi se u saopštenju njegove kompanije ranije ove godine.

Vudi Alen

Glumac i reditelj Vudi Alen je rekao da je sreo Epstajna nekoliko puta, uključujući i večernju zabavu za princa Endrjua u Epstajnovom domu na Menhetnu 2010. godine.

Epstajn i Alen snimljeni su kako zajedno šetaju 2013. godine, pet godina nakon prvih optužbi i Epstajnovog zatvora.

Woody Allen, Vudi Alen Foto: Tanjug/AP

Žena koja je postala jedna od ličnih Epstajnovih asistentkinja tvrdi da, kada je imala 16 godina, ona i Alen su imali osmogodišnju vezu koja je počela kada je on imao 41.

Desetine žena koje su optužile Epstajna za zlostavljanje traže odštetu od njegovog 577 miliona dolara vrednog imanja.

Američki državni tužilac Vilijam Bar obećao je da će svako ko je pomagao Epstajnu u trgovini ljudima biti gonjen u nastavku istrage. I Francuska je otvorila preliminarnu istragu kako bi utvrdila da li je Epstajn neke od seksualnih zločina počinio na francuskoj teritoriji ili protiv maloletnih žrtava.

Advokat Epstajna kaže i da njegov klijent nije izvršio samoubistvo, jer slomljene kosti u njegovom vratu upućuju na davljenje.

Video: Ovo je privatno ostrvo Džefrija Epstajna na kome je seksualno zlostavljao maloletnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    13. avgust 2021 | 21:40

    Kakvo samoubistvo,zašto bi se ubio,može imati najbolje advokate... Mnogo je političara bilo kod njega na sex zabavama,samo je smetalo drugima da ne progovori, a snimak kamere iz njegove ćelije "greškom" izbrisali...

  • Čiča

    13. avgust 2021 | 20:56

    Znači Kabala je ipak istina. Klupko se odmotava...

  • Bobica

    13. avgust 2021 | 21:23

    Gmizavci koji su krojili sudbinu sveta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA