Novinarka se suočila sa talibanima na konferenciji: Jedina je žena kojoj je bilo dozvoljeno učešće

U snimku sa napetog događaja, Šarlot je izgledala smireno dok se predstavljala novim vladarima Avganistana i postavila veoma hrabro pitanje

  • 5
Sarlota Belis Charlotte Bellis novinarka Avganistan Foto: Instagram/charlottebellis

Na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare talibana, nakon što su preuzeli vlast u Kabulu, bila je samo jedna novinarka, a njeno hrabro pitanje grupi naoružanih muškaraca šokiralo je svet.

Šarlot Belis, novinarka Al Jazeera poreklom sa Novog Zelanda, sedela je ispred talibana u utorak, dok su njeno belo lice i plava kosa izvirivali ispod pokrivene kose.

Iskusna Šarlot bila je jedina žena novinarka kojoj je bilo dozvoljeno da prisustvuje prvoj zvaničnoj konferenciji talibana. I ona nije želela da propusti priliku.

U snimku sa napetog događaja, Šarlot je izgledala smireno dok se predstavljala novim vladarima Avganistana i postavila veoma hrabro pitanje, prenosi Daily mail.

- Želim da razgovaram sa vama o pravima žena i devojčica, o tome da li će ženama biti dozvoljeno da rade, a devojčicama da idu u školu. Koja uverenja možete dati ženama i devojkama da će njihova prava biti zaštićena? - upitala je Belis.

Zabiulah Mijahid, portparol talibana, uveravao je novinarku da će islamski emirat dati ženama njihova prava u skladu sa šerijatskim zakonom.

- Garantujemo im sva prava u skladu sa islamom - rekao je on.

Šarlot je postavila pitanje koje hiljade uplašenih Avganistanki postavljaju same sebi otkako su talibani preuzeli kontrolu nad njihovim životima i kućama.

Prisustvo novinarke na konferenciji može da se shvati kao tračak nade za žene u zemlji, kao i to da možda neće biti isto kao za vreme prethodne vladavine talibana.

Međutim, najnoviji postupci talibana govore da se nisu puno promenili kada su u pitanju žene, nakon što su se pojavili izveštaji da su jednu upucali jer nije nosila burku.

Video: Stravično! Majke bacaju decu preko bodljikave žice u Kabulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lujo

    19. avgust 2021 | 16:32

    Kada se pomeša religija i heroin dobije se taliban. Ne zna se šta im je više razorilo pamet. Vožnja autićima je krajnji domet za njihov intelektualni kapacitet.

  • Ceca

    19. avgust 2021 | 16:27

    Ne saradjuj sa tim kamenjarskim neadertalcima!

  • Perke

    19. avgust 2021 | 16:07

    Ovo neka nova Kristijan Amanpur? Nije ti ovo Bosna, niti su 90-te u toku, a i talibani su ozbiljni ljudi... Laži ti nece proći...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA