Korona popušta na Novom Zelandu: Restriktivne mere se ukidaju širom zemlje, osim u Oklendu

Novi Zeland je tokom većeg dela pandemije bio skoro bez prisustva korona virusa, ne računajući manje žarište u februaru

  • 0
Dete devojčica skida masku maska kovid korona Foto: Shutterstock

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je danas da će se restriktivne mere širom zemlje ukinuti, kako slabi talas izazvan delta sojem korona virusa, ali ovim neće biti obuhvaćen grad Oklend.

Novi Zeland je tokom većeg dela pandemije bio skoro bez prisustva korona virusa, ne računajući manje žarište u februaru, dok inficirani putnik nije došao iz Australije i izazvao nove infekcije, zbog čega je Ardern uvela nacionalni lokdaun prošle nedelje, preneo je Rojters.

Ardern je dodala da će restriktivne mere van najvećeg grada, Oklenda, biti ublažene od srede, a nastaviće sa strategijom eliminacije virusa iz populacije.

- Nadomak smo eliminacije virusa i ne smemo ispustiti šansu. Iz dana u dan pravimo vrlo dobar napredak. Ono što ne želim, to je da idemo prebrzo i vidimo povećanje u broju slučajeva - rekla je Ardern.

Oko 1,7 miliona ljudi u široj oblasti Oklenda, epicentru žarišta, ostaće u antikovid nivou 4 najranije do 14. septembra.

Danas je zabeleženo 20. novih slučajeva, a u odnosu na 85 od 29. avgusta.

Na Novom Zelandu, gde živi 5,1 miliona ljudi, oko 30 odsto populacije je vakcinisano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA