≫ 

Revizija predmeta, hidžab i odvojeni fakulteti: Kako će izgledati školovanje žena pod šerijatom

Novi model predstavlja suprotnost dosadašnjem modelu u kom učenice nisu morale da se pridržavaju kodeksa oblačenja, univerziteti su primali i studente i studentkinje, a muškarci i žene sedeli su u klupama jedan pored drugog

  • 0
Avganistan Kabul žene univerzitet studenti razdvojeni zavesa

Foto: Profimedia/AFP/Aamir QURESHI

Nova pravila oblačenja, posebni fakulteti za muškarce i žene i revizija svih školskih predmeta, samo su neka od novih pravila studiranja za žene u Avganistanu u skladu sa šerijatskim pravom.

Kada su talibani posle 20 godina ponovo preuzeli vlast u Avganistanu, mnogi su se zabrinuli za budućnost žena u toj zemlji. Tokom njihove vladavine od 1996. do 2001. godine ženama i devojčicama je bilo zabranjeno da se školuju, pa su se mnogi uplašili da će ova praksa ponovo da zaživi.

Međutim, na prvoj konferenciji za medije portparol talibana objasnio je da će žene imati aktivnu ulogu u društvu, kao i da će im biti dozvoljeno da rade i školuju se, ali u skladu sa šerijatskim pravom.

Mnogi su se pitali kako će taj model da izgleda, a oni su juče, samo dan nakon što su osnovali svoju vladu i postavili zastavu iznad predsedničke palate, odlučili su da se oglase i da građanima objasne kako će obrazovanje ubuduće da izgleda, piše BBC.

Prvi u nizu bio je ministar zadužen za visoko obrazovanje Abdul Baki Hakani koji je saopštio medijima da će ženama biti dozvoljeno da se školuju, ali ne zajedno sa muškarcima.

Ovaj model predstavlja suprotnost dosadašnjem modelu u kom učenice nisu morale da se pridržavaju kodeksa oblačenja, univerziteti su primali i studente i studentkinje, a muškarci i žene sedeli su u klupama jedan pored drugog.

- Nemamo probleme u okončanju sistema mešovitog obrazovanja. Ljudi u Avganistanu su muslimani i oni će to prihvatiti - rekao je ministar za medije.

Neki su sugerisali da će nova pravila isključiti žene iz obrazovanja jer univerziteti nemaju resurse za obezbeđivanje odvojenih odeljenja. Međutim, gospodin Hakani je insistirao na tome da ima dovoljno nastavnica i da će tamo gde nema dovoljno kadrova, biti pronađene alternative.

- Sve zavisi od kapaciteta univerziteta. Ako bude problema, možemo zavesom da razdvojimo muškarce i žene u jednoj učionici, tehnologija nam takođe može biti od pomoći - reklao je Hakani.

Ovaj model se neće odnositi samo na visoko obrazovanje. Ista pravila važiće i za devojčice i dečake u osnovnim i srednjim školama, što je već uobičajeno u celom Avganistanu.

Žene će morati da nose hidžabe, međutim ministar Hakani nije precizirao da li će dodatne maske za lice biti obavezne.

Revizija predmeta u skladu sa šerijatom

 

Nobvoizabrani ministar je takođe rekao da će se detaljno analizirati svi predmeti koji se predaju na univerzitetima. On je novinarima rekao da talibani žele da stvore razuman i islamski nastavni plan i program koji je u skladu sa islamskim, nacionalnim i istorijskim vrednostima.

On se medijima obratio samo dan nakon velikih protesta žena koje podržavaju rodnu politiku talibana na Univerzitetu Šahid Rabani u Kabulu.

Stotine žena, od kojih je većina nosila crne nikabe i male talibanske zastave, slušale su govore militanata koji su hvalili novi režim i napadali one koji su učestvovali u velikim demonstracijama širom zemlje tražeći zaštitu ženskih prava.

Podsetimo, od kada su talibani smenjeni sa vlasti 2001. godine, postignut je ogroman napredak u broju osoba koje su dobile pravo na obrazovanje, a samim tim i broj pismenih, posebno u populaciji među ženama i devojčicama.

Nedavni izveštaj UNESCO -a, rekao je da se broj devojčica u osnovnoj školi u Avganistanu povećao sa skoro nula na 2,5 miliona, a broj pismenih žena se udvostručio u poslednjih 17 godina.

Video: Bravo: Hrabre male Avganistanke zahtevaju pravo na obrazovanje i pored straha od Talibana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA