≫ 

Talibani tvrde da je njihov vođa zapravo živ: Da li su pismo i audio snimak dovoljan dokaz?

Na društvenim mrežama i dalje preovladava mišljenje da je on zaista poginuo u borbi u predsedničkoj palati u Kabulu koja je izbila tokom sastanka sa članovima moćne i nemilosrdne porodice Hakani

  • 0
Mullah abdul ghani baradar Foto: Tanjug/AP

Talibani su porekli da je zamenik lidera Mula Baradar mrtav nakon što su se pojavile glasine da je nastradao tokom oružanog sukoba sa svojim političkim rivalima.

Talibani su danas insistirali na tome da se Baradar nalazi u provinciji Kandahar na sastanku sa vrhovnim vođom grupe Mavlavi Hibatulahom Akhundžadom kako bi razgovarali o budućnosti Avganistana, nakon povlačenja zapadnih trupa iz te zemlje.

Međutim, na društvenim mrežama i dalje preovladava mišljenje da je on zaista poginuo u borbi u predsedničkoj palati u Kabulu koja je izbila tokom sastanka sa članovima moćne i nemilosrdne porodice Hakani.

Talibani su do sada objavili rukom napisano pismo i audio zapis kao dokaz da je Baradar živ, što je samo dodatno povećalo spekulacije u verodostojnost tih objava.

Audio snimak i pismo kao jedini dokaz

Portparol talibana Mohamed Naim objavio je pomenuti zvučni zapis na kom se navodno čuje Baradar.

Na snimku se čuje kako muški glas, za koji oni navode da pripada Baradaru, optužuje medijske propagandiste za širenje lažnih glasina o njemu, insistirajući na tome da su on i sve njegove kolege dobro.

- U medijima je bilo vesti o mojoj smrti. Gde god da sam trenutno, svi smo dobro, sva moja braća i prijatelji. Mediji se uvek bave lažnom propagandom. Zato hrabro odbacite sve te laži i ja vam 100 posto potvrđujem da nema problema i mi nemamo problema - rekao je navodno Baradar u snimku.

Zapis je osvanuo na Tviteru nekoliko sati nakon što je objavljena rukom napisano pismo u kojoj se insistira da je Baradar živ.

Avganistan talibani Foto: Tanjug/AP

U pismu koje nije potpisao Baradar, već njegov zamenik, Malavi Musa Kalim, negirano je da je došlo do pucnjave u palati i rečeno je da je Baradar u Kandaharu.

Iako postoje i snimak i pismo, mnogi tvrde da ovo nije dovoljan dokaz da je jedan od talibanskih lidera zaista živ.

Glasine da je Bardaru ugrožena bezbednost počele su da kruže prošle nedelje kada su talibani najavili da će formirati novu vladu, a njega imenovali za potpredsednika vlade, uprkos rasprostranjenom uverenju da će preuzeti najvišu funkciju u zemlji, piše Daily Mail.

To je dovelo do spekulacija da je degradiran zbog sukoba između osnivača talibana i Hakani mreže - moćne frakcije talibana čiji su članovi porodice osigurali vodeća mesta u novoj administraciji.

Spekulacije su se zatim pojačale kada su se talibanski lideri u nedelju u Kabulu sastali sa visokim delegatima iz Katara, a Baradar se na pomenutom sastanku nije pojavio. 

Tri člana porodice Hakani bila su na samitu zajedno sa ostalim članovima nove avganistanske vlade, na čelu sa premijerom Mohamedom Hasanom Akhundom.

Podsetimo, Baradar je jedan od osnivača talibana i bio je zamenik njegovog prvog vrhovnog vođe Mulaha Omara, koji je umro 2013. godine od tuberkuloze.

Nakon Omarove smrti, Baradar je preuzeo dužnost vođe političkog krila talibana i jedna je od najviše pozicioniranih članova grupe.

Dodatno ulje na vatru dodaje i činjenica da su talibani prethodno dve godine prikrivali smrt vođe Mulaha Omara. Tek nakon što su avganistanski obaveštajci otkrili njegovu smrt 2015. godine, talibani su to javno potvrdili.

Video: Gužva ispred bolnice: Najmanje 17 poginulih u slavljeničkoj pucnjavi talibana, među žrtvama i deca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA