Talibani se svete u "Dolini pet lavova": Za sada su ubili najmanje 20 civila

Jedna od žrtava bio je trgovac i otac dvoje dece po imenu Abdul Sami, a lokalni izvori rekli su da čovek nije hteo da pobegne pred talibanima

  • 2
Talibani Avganistan Foto: Tanjug/AP

Najmanje 20 civila ubijeno je u avganistanskoj dolini Panšir, u kojoj su se vodile borbe između talibana i opozicionih snaga.

Komunikacije su u dolini prekinute, što otežava izveštavanje, ali ima dokaza o ubistvima talibana uprkos obećanjima o uzdržanosti, piše BBC.

Jedna od žrtava bio je trgovac i otac dvoje dece po imenu Abdul Sami. Lokalni izvori rekli su da čovek nije hteo da pobegne pred talibanima.

- Ja sam samo siromašan vlasnik radnje i nemam nikakve veze sa ratom - rekao je on talibanima.

Međutim uhapšen je i optužen za prodaju sim kartica borcima otpora. Nekoliko dana kasnije njegovo telo je bačeno u blizini njegove kuće. Svedoci koji su videli telo, rekli su da je bilo znakova mučenja.

Kada su talibani prošlog meseca došli na vlast, samo je jedan region izdržao. Dolina Panšir dugo je bila žarište otpora u Avganistanu. Pod komandom opozicije Ahmada Šaha Masuda, region je odbio i sovjetske snage i talibane.

Planinski vrhovi okružuju dolinu i otežavaju svakome ko pokuša da je zauzme. Masoudov sin Ahmad, predvodio je otpor protiv talibana kada su drugi put preuzeli kontrolu nad Avganistanom, ali je prošle nedelje militantna grupa proglasila pobedu, objavivši snimke svojih boraca koji podižu zastavu.

Snage otpora obećale su da će se boriti dalje, a Ahmad Masud je pozvao na "nacionalni ustanak" protiv talibana.

Od obećanja nema ništa?

Kada su talibani ušli u dolinu, ohrabrili su stanovnike da nastave normalno svoje živote.

- Treba da se ponašaju kao i svakog drugog dana, kao da je sve u redu. Ako su vlasnici prodavnica, mogu da idu u svoje prodavnice. Ako su poljoprivrednici, mogu da rade na svojim farmama. Ovde smo da zaštitimo njih, njihove živote i njihove porodice - rekao je portparol Malavi Abdulah Rahamani.

Međutim, video snimci prikazuju napuštene pijace. Ljudi su pokušavali da pobegnu, a dugački redovi vozila formirali su se ispod krševitih vrhova doline.

Talibani su porekli da su ciljali civile, ali nakon izveštaja o masakru pripadnika manjine u Hazari i ubistvu policajke, to je dodatni znak da se stvarnost na terenu razlikuje od obećanja talibana da nema osveta.

- Čini se da ovakvi izveštaji spadaju u obrazac koji smo već dokumentovali širom Avganistana - rekla je Patriša Grosman iz "Human Rights Vatch" organizacije.

Dok su se talibani kretali prema Kabulu u julu i avgustu, imali smo slične izveštaje i uspeli smo da dokumentujemo pogubljenja po kratkom postupku nad bivšim pripadnicima bezbednosti, bivšim članovima vlade i civilima, iz osvete. To izgleda kao šablon ponašanja - dodala je ona.

Video: Talibani uz pucnjavu slavili u Kabulu: Najmanje 17 poginulih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vize

    14. septembar 2021 | 04:18

    Drago mi je zbog toga. Zemlja od preko 20 miliona a nemaju ni 100 000 vojnika. I svih 100k placenici. Nek vas satteu vaasi muslimani

  • PANE

    14. septembar 2021 | 16:42

    Sad ih treba pokokat kad su usli u gradove, opkolit ih i udri Mujo. Pre su se krili ko misevi, sad su cista meta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA